Hollywoodfilms zeggen seks vaarwel

Wie naar films kijkt puur voor de ondeugende seksscènes, is eraan voor de moeite. Hollywood is de uitbuiting van seksualiteit beu en gaat in de toekomst de focus leggen op actie en effecten.

Seks op het grote scherm verkoopt niet meer. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van the Board of Film Classification dat zich bezig houdt met filmclassificaties in Groot-Brittannië. Een tiental jaar geleden stonden er nog 120 R-rated films in de top 10. Het afgelopen jaar wisten nog 80 films in de lijst te sluipen, terwijl hun classificatie eerder te maken had met actie en geweld.

In 2012 waren er maar twee films die seks en blote lijven toonde én de top van de bioscoopkassa’s haalden: Skyfall en The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2. Beide films toonden echter zo weinig dat dertienjarigen probleemloos zonder ouders de zalen konden binnenwandelen.

Seksscènes werden het laatste anderhalf jaar massaal uit de filmscripts gehouden. Vaak werden ze in het verleden op het laatste nippertje aan een verhaal toegevoegd om de actie wat op te leuken. Het publiek is dit trucje echter beu, zegt ook Vincent Bruzzese, een Brits filmkenner.

“Seksscènes werden vroeger geschreven om de filmtrailer wat spannender te maken”, klinkt het. “Vaak werd er niet gekeken naar hun rol in het verhaal. Tegenwoordig zorgen seksscènes er alleen maar voor dat je als filmmaker een jonger publiek verliest en minder inkomsten hebt. Vandaar dat ze tegenwoordig worden geschrapt nog voor de film in productie gaat.”

Bloot garandeert geen Oscar
Bruzzese onderstreept ook het feit dat vrouwen tegenwoordig het merendeel van de films kiezen wanneer ze met hun partner naar de bioscoopzaal trekken. Daarbij verkiezen ze Ryan Gosling en co boven topactrices die als vleeswaren worden gebruikt in een nutteloze seksscène. Daarnaast maakte de filmkenner ook duidelijk dat jezelf blootgeven op het scherm bij de Oscars niet langer een winstgarantie is.

Jennifer Lawrence, die dit jaar het beeldje voor beste actrice mee mocht nemen, won omdat ze een seksverslaafde vrouw speelde. Toch was er in de hele film geen enkele tepel te zien.

Hollywoodbonzen vragen zich steeds meer af of ze de film niet met andere zaken kunnen peperen. Seks is immers niet alles, het maakt geen film. De laatste keer dat een seksscène echt bijdroeg tot het succes van de film, was in 1997. Toen greep menig filmkijker naar de zakdoek tijdens Titanic, waar Jack en Rose in een wagen met aangeslagen ramen voor de eerste keer de liefde bedreven. Seks is geen vereiste meer. “Ze vragen ons of we seks echt nodig hebben in de film”, aldus Bruzzese. “Ze vragen ons of we de ruimte niet kunnen opvullen met geweldige special effects om zo een familievriendelijke rating te behouden.”

Vijftig Tinten Grijs
Toch lijkt het einde van de filmseks nog niet voor morgen. Er is immers nog een prent op komst die de grenzen van de seksuele exploitatie danig zal aftasten: Fifty Shades of Grey. De filmversie van de gelijknamige boekentrilogie staat immers voor volgende zomer in de steigers, en het belooft er even heet aan toe te gaan in de filmversie. De makers neigen zelfs naar een 18+ label, wat een gedurfde keuze is. (TR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content