Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst
Jarno Bertho
door Jarno Bertho

Einde liveblog

We sluiten deze liveblog af. Bedankt voor het volgen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Moore zal vijf jaar langer leven

Er waren enkele originele bedankingszinnen. Zoals deze van beste actrice Julianne Moore. "Ik heb gelezen dat het winnen van een Oscar het leven met vijf jaar kan verlengen. Als dat correct is, wil ik de Academy echt bedanken want mijn echtgenoot is jonger dan ik".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Michael Keaton winnende verliezer

De hoofdrolspeler in de winnende film Birdman, Michael Keaton, was ook (gedeelde) favoriet voor de Oscar van beste acteur. Hij was een van de actievere lobbyisten voor de film (en voor zijn eigen Oscar). In de rol van aan lager wal geraakte acteur die een nieuwe kans zoekt, vond hij iets van zijn eigen carrière terug, die naast hoogtes de jongse jaren ook laagtes kende. Zijn Oscar won hij niet, maar hij speelde wel in de beste film.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vreemde drukte

De tv-uitzending van de Academy Awards heeft een vreemde opbouw. Eerst, als het er bijna niet toe doet bij nevenonderscheidingen, neemt men de tijd. Naarmate het einde dichterbij komt heeft men tussen de prijzen bijna de tijd niet meer om te ademen. Nu rushen de winnaars naar de afterparty's. De meningen zijn verdeeld over de prestatie van presentator Neil Patrick Harris, maar weinigen ontkennen dat dit een saaie editie was. Alejandro Inarritu was enthousiast, Eddie Redmayne zelfs stond te springen van enthousiasme, Patricia Arquette en John Legend en Common wisten emotie op te wekken, maar daarnaast was het grijze massa.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Birdman wint beste film

Birdman is de grote winnaar van de avond. De film over een uitgerangeerde acteur die een nieuwe kans zoekt, wint beste film en beste regisseur.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Julianne Moore heeft eindelijk haar Oscar beet

In de categorie beste actrice wint de favoriet, Julianne Moore voor Still Alice. Ze speelt een vrouw met beginnende Alzheimer. Zowel bij mannen als vrouwen wordt bewezen dat ziekte en handicap vrij vaak tot Oscars leiden.

Bij Moore speelde volgens commentatoren ook dat ze al enkele keren net naast een Oscar heeft gegrepen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Eddie Redmayne beste acteur voor rol als Stephen Hawking

Dan toch een lichte verrassing. Hij was volgens de Amerikaanse voorspellers zeker in de running maar de voorkeur leek hier toch uit te gaan naar Michael Keaton in Birdman. Maar de Oscar ging naar Eddie Redmayne voor zijn rol in The Theory of Everything, waarin hij de rol van wetenschapper Stephen Hawking speelt, de wereldspecialist inzake zwarte gaten die totaal verlamd geraakt.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Alejandro G. Inarritu (Birdman) beste regisseur

Birdman, dat aan de avond begon met 9 nominaties, doet het bijzonder goed. De 51-jarige regisseur Alejandro G. Inarritu, die zijn carrière begon als autowasser in Mexico City, en die later films regisseerde als 21 Grams of Babel, is aan een triomftocht bezig.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Beste bewerkt scenario voor The Imitation Game

De prijzen volgen elkaar nu vliegensvlug op. Oprah Winfrey reikt deze Oscar uit. Graham Moore wint hem voor The Imitation Game. Hij vertelt dat hij als 16-jarige probeerde zelfmoord te plegen, en draagt zijn prijs op aan alle jongeren die zich ontheemd voelen.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Beste oorspronkelijk scenario voor Birdman

Birdman heeft nog een prijs prijs binnen, die van beste origineel scenario. Het scenario werd geschreven door regisseur Alejandro G. Iñárritu, samen met Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris Jr. en Armando Bo.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

The Grand Budapest Hotel wint voor beste filmmuziek

De Fransman Alexandre Desplat wint de Oscar voor beste filmmuziek voor The Grand Budapest Hotel.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Lady Gaga in The Sound of Music

Na de vijftigste verjaardag van Selma, de vijftigste verjaardag van The Sound of Music. Lady Gaga zingt een potpourri uit de soundtrack. Het applaus is oorverdovend maar Lady Gaga die haar tanden zet in Edelweiss?

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Glory, uit Selma, is het beste lied

Selma, de film over de beroemde burgerrechtenmars die 50 jaar geleden de verhouding tussen de rassen in de VS veranderde, haalde geen nominatie voor beste film. Glory, dat John Legend samen met Common schreef, krijgt wel de Oscar voor beste speciaal voor de film gecomponeerde lied.

Legend en Common hebben het lied minuten geleden gezongen.

Legend na de uitreiking: "Het stemrecht waarvoor ze toen vochten is nu gecompromiteerd. We leven in het land met de meeste gevangenen ter wereld. Er zitten nu meer zwarte mannen in de gevangenis dan er in slavernij waren".

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oscar voor documentaire over Edward Snowden

Citizenfour, een documentaire over klokkenluider Edward Snowden, wint de Oscar voor beste documentaire. De makers dragen hun Oscar op aan alle klokkenluiders. Neil Patrick Harris grapt: "Edward Snowden kan hier vanavond om de een of andere reden niet aanwezig zijn." Zo had ik het gehoord, maar volgens de BBC-live blog zei hij niet reason (reden) maar treason (landverraad). Dat laatste wordt Snowden ten laste gelegd.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Oscar cinematografie naar Birdman

Nadat Patricia Arquette een Oscar won voor Boyhood heeft de grote rivaal voor beste film, Birdman, ook een Oscar binnen. Emmanuel Lubebzki won voor cinematografie. Hij won vorig jaar ook al deze Oscar, toen voor Gravity.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Big Hero 6 beste animatiefilm

Ook hier volgt de Oscar de voorspellingen. Big Hero 6 wint als beste animatiefilm.

Song of the sea van de Ierse regisseur Tomm Moore, een Belgische coproductie, was ook genomineerd. Het Luikse Digital Graphics zorgde volgens Belga onder meer voor de inkleuring.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Patricia Arquette doet oproep voor gelijk loon voor vrouwen

Patricia Arquette won de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor haar rol in Boyhood. De film van Richard Linklater werd over 12 jaar gedraaid en Arquette zei ooit dat ze er minder voor betaald had gekregen dan het minimumloon. Maar ze is indrukwekkend als de moeder van opgroeiende kinderen, die tegelijk een liefdesleven en een carrière nastreeft.

Haar bedankingsspeech leest Arquette nogal monotoon voor, maar ze eindigt met vuur: Ze prijst "iedere vrouw die een kind gebaard heeft, haar belastingen betaalde... we hebben gevochten voor de rechten van alle anderen. Het is nu tijd dat wij gelijk loon ontvangen." Ze krijgt staand applaus van Meryl Streep, die in deze categorie ook genomineerd was.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Ida beste buitenlandse film

De Poolse film Ida wint de Oscar voor beste buitenlandse film. Timbuktu, dat zaterdag de César, de hoogste Franse filmprijs, won, was ook genomineerd. Ida is een zwart-wit film, geregisseerd door Pawel Pawlikowki, over een kloosterzuster die ontdekt dat ze joods is.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Twee nevenprijzen voor The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel wint Oscars voor beste kostuums en beste make-up/haartooi.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Musicalopening

Een matig grappige musicalopening van Neil Patrick Harris, na de gesmaakte openingszin: "Tonight we honour Hollywood's best and whitest - sorry brightest."

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

J.K. Simmons wint de eerste prijs

J.K. Simmons, onder meer bekend als commissaris in de serie The Closer, wint de Oscar voor beste mannelijke bijrol, in Whiplash. Hij speelt in deze film een sadistisch, maniakale jazzleraar.

Jarno Bertho
door Jarno Bertho

Marion Cotillard arriveert op de rode loper.

Marion Cotillard arriveert op de rode loper. De Franse actrice is genomineerd voor haar rol in 'Deux jours, une nuit'.

Reuters
© Reuters
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Vraag niet alleen naar de jurk

Reese Witherspoon, genomineerd voor de Oscar voor beste actrice, is onder de hashtag #AskHerMore begonnen met een campagne om de vragen op de rode loper weg te halen van het eeuwige "wie heeft je jurk ontworpen?" of "wat een schoenen?". Tot dusver zijn deze vragen in de préshow van ABC nog niet vaak gesteld. Maar de andere vragen leveren niet veel betere antwoorden op. Filmmakers zijn blij en dankbaar er te zijn, ze gaan zich amuseren, en zijn nerveus. Samengevat.

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Neil Patrick Harris arriveert

De Oscaruitreiking begint rond 2u30 in de Belgische nacht, maar de rode loper is zopas geopend. De eerste die onder gejuich van toeschouwers zijn opwachting maakte was de presentator van de avond, Neil Patrick Harris (rechts op het beeld).

Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Reese Witherspoon zet haar tanden in Oscar

Reese Witherspoon, genomineerd voor de Oscar van beste actrice voor haar rol in de film Wild, heeft van bij het ontbijt maar één ding in gedachten. Deze foto van haar ontbijtbord zette ze op haar Facebookpagina. Ze won eerder een Oscar voor haar rol in Walk the Line.

/
© /
Rudi Rotthier
door Rudi Rotthier

Een financieel argument voor American Sniper

De film American Sniper zal volgens de gespecialiseerde pers de Oscar voor beste film niet winnen. Maar het weekblad The Economist, dat de film zelf een negatieve recensie meegaf, wijst erop dat hij 306 miljoen pond opbracht (415 miljoen euro), dat is meer dan de overige 7 genomineerden voor beste film samen. Een financiële winnaar is er al.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Deze films maken kans op een een Oscar

Wordt Birdman of Boyhood de grote winnaar?

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Ward Verrijcken

'Ik verwacht dat Boyhood nipt het onderspit zal delven tegen Birdman'. Lees de pronostiek van Ward Verrijcken hier.

BELGA
© BELGA
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Bedenk een Oscarspeech van 6 woorden

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Jan Verheyen

'Birdman is echt wel straf'. Lees de pronostiek van Jan Verheyen hier.

gf
© gf
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Waar zijn de vrouwen?

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De verliezers gaan naar huis met deze goed gevulde goodie bag

Ontdek hier wat er in de decadente goodie bag zit.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Zal Neil Patrick Harris zijn goocheltalent tonen vanavond?

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wat als het regent?

Dan halen we de tenten boven natuurlijk!

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

7 feiten over de Oscars die je nog niet kende

Academy Award weetjes.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Deze winnaars verloren hun Oscarbeeldje uit het oog

Met een lengte van 30 centimeter en oogverblindendheid van 24 karaat lijkt een Oscarbeeldje een moeilijk uit het oog te verliezen kleinood. Toch speelden meerdere ex-laureaten hun zo begeerlijke bling bling op allerhande vreemde wijzes kwijt. Lees hier over welke verstrooide professors het gaat.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wat waren de eerste rollen van de Oscargenomineerde acteurs?

Bradley Cooper in een shirt van Lacoste, Benedict Cumberbatch en Eddie Redmayne als college boys, Michael Keaton als slapstickpersonage en Steve Carell als ober. Ontdek hier de eerste rollen van de Oscargenomineerde acteurs.

-
© -
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Demonstratie bekritiseert gebrek aan diversiteit

#OscarsSoWhite

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Heeft Hollywood een drugsprobleem?

Als je die vraag stelt aan straatkunstenaar Plastic Jesus, antwoordt hij volmondig ja. 'Over high profile-beroemdheden in afkickcentra horen we vaak genoeg maar niet over de producers, elektriciens, grimeurs en kappers die niet aan behandeling geraken. Als door mijn werk te zien één druggebruiker afkickt, is dat genoeg.'

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De Oscarpronostiek van Dave Mestdach

'Het spreekt voor zich dat naast Birdman Iñárritu mag winnen'. Focus-filmrecensent Dave Mestdach ziet Alejandro González Iñárritu met Birdman de hoofdprijs wegkapen. 'Het beste gerecht komt altijd van de beste kok.' Lees de rest van zijn pronostiek hier.

gf
© gf
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wie is Neil Patrick Harris, de host van de Oscars?

Wist je dat zijn beste vriend Elton John is? En dat hij een amateur goochelaar is? Leer de charmante host van de avond beter kennen via onderstaande link.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Dress to impress tijdens de Oscars

Van in het prille begin waren de Oscars een evenement waar naast de gouden beeldjes ook de jurken in de spotlight stonden. Ontdek hier in welke jurken alle winnaressen van de Award voor beste actrice hun prijs in ontvangst namen.

Big Group
© Big Group
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Overwegend blanke genomineerden

Het is sinds 1998 geleden dat de Oscars nog zo gedomineerd werden door blanke genomineerden. In deze video krijgen we de feiten voorgeschoteld.

Reuters
© Reuters
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Die 4 keer dat de Oscars zeer vreemd waren

Misschien wel de belangrijkste reden dat we komende zondag tot zeven uur wakker blijven: de hoop dat er heel vreemde dingen gebeuren tijdens de Oscaruitreiking. Iets waar we met Neil 'Doogie' Patrick 'Howser' Harris als presentator dit jaar een goed oog in hebben. 'Wait for it!': de vier keren dat de Oscars heel, heel vreemd waren.

gf
© gf
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Neil Patrick Harris is goed voorbereid

Neil Patrick Harris, die we vooral kennen van zijn rol in How I Met Your Mother, moet alles in goede banen leiden tijdens de Awardshow. Via Twitter liet hij weten dat hij perfectionistisch te werk is gegaan tijdens de voorbereiding.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Test uw Oscarkennis: doe de quiz

Welke acteur liet zijn Oscar ophalen door een Indiaan? Welke charmante dame struikelde in 2012 op de trappen van het podium? Wie sprong uit vreugde op de zetels van zijn naburige collega's? Test hier uw Oscarkennis.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Een avond vol spektakel

Neil Patrick Harris zal de Oscarshow presenteren en Lady Gaga, Rita Ora, Jonhn Legend, Maroon 5, Jack Black, Jennifer Hudson, Anna Kendrick, Tegan and Sara en The Lonely Island treden op.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De meest memorabele jurken uit de Oscargeschiedenis

In beeld: deze jurken zijn inmiddels iconisch geworden.

Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

De geschiedenis van het gouden Oscarbeeldje.

Waar komt het ontwerp en de naam van het Oscarbeeldje eigenlijk vandaan? Ontdek het hier.

REUTERS
© REUTERS
Lotte Philipsen
door Lotte Philipsen

Wie maakt kans op een Oscar?

Ontdek hier alle genomineerden op een rijtje.