Op het palmares van Harper Lee pronkt met To Kill a Mockingbird slechts één werk. Ze bracht de bildungsroman over rassendiscriminatie uit in 1960 en ontving in het daaropvolgende jaar een Pulitzerprijs voor het boek. Sindsdien bracht de hartsvriendin van collega-auteur Truman Capote geen enkel literair werk meer uit. In 1962 werd To Kill a Mockingbird wel nog verfilmd, waarbij Oscarwinnaar Gregory Peck de hoofdrol van gelijkheidpleiter Atticus Finch kreeg.

De nieuwe roman draagt de titel 'Go Set a Watchman' en was in principe anno jaren vijftig al klaar. Omdat Lee geen uitgever vond en To Kill a Mockingbird uitgroeide tot een absolute bestseller, liet ze de eerder afgewerkte roman links liggen. Vijfenvijftig jaar na de druk van To Kill a Mockingbird, dacht Lee zelfs dat ze de reeds geschreven tekst van Go Set a Watchman was kwijtgespeeld.

Haar vriendin slash advocate trof recent een kopie van de tekst aan tussen manuscripten van To Kill a Mockingbird. Meer dan een halve eeuw na het succes van die psychologische roman zal haar uitgever het eerder geschreven boek alsnog uitgeven. Hij kleefde er met 14 juli ook meteen een releasedatum op. (JeBo)

Op het palmares van Harper Lee pronkt met To Kill a Mockingbird slechts één werk. Ze bracht de bildungsroman over rassendiscriminatie uit in 1960 en ontving in het daaropvolgende jaar een Pulitzerprijs voor het boek. Sindsdien bracht de hartsvriendin van collega-auteur Truman Capote geen enkel literair werk meer uit. In 1962 werd To Kill a Mockingbird wel nog verfilmd, waarbij Oscarwinnaar Gregory Peck de hoofdrol van gelijkheidpleiter Atticus Finch kreeg. De nieuwe roman draagt de titel 'Go Set a Watchman' en was in principe anno jaren vijftig al klaar. Omdat Lee geen uitgever vond en To Kill a Mockingbird uitgroeide tot een absolute bestseller, liet ze de eerder afgewerkte roman links liggen. Vijfenvijftig jaar na de druk van To Kill a Mockingbird, dacht Lee zelfs dat ze de reeds geschreven tekst van Go Set a Watchman was kwijtgespeeld. Haar vriendin slash advocate trof recent een kopie van de tekst aan tussen manuscripten van To Kill a Mockingbird. Meer dan een halve eeuw na het succes van die psychologische roman zal haar uitgever het eerder geschreven boek alsnog uitgeven. Hij kleefde er met 14 juli ook meteen een releasedatum op. (JeBo)