Met de Explore Award bewijst het Film Fest Gent in te zetten op een jonge generatie cinefielen, aan de hand van films met thematieken die dicht bij hun leefwereld aanleunen.

Uit een selectie van vijftien films bleek Grave van de Française Julia Ducournau de meest beklijvende te zijn. Daarin incorporeert Ducournau kannibalisme in het leven van de eerstejaarsstudente Justine (Garance Marillier), en dat op een realistische manier. Ook legt ze op een ingenieuze manier een verband tussen die radicalisering en de ontluikende seksualiteit van het hoofdpersonage. Marillier is, na deze verbazingwekkende acteerprestatie, een naam om te onthouden. De Belg Bouli Lanners kreeg ook een rol in deze film, en voor de cinematografie zorgde Felix van Groeningens vaste cameraman Ruben Impens.

De Explore Zone-jury - bestaande uit ondergetekende, en ook Masha Berkers, Ben De Smet, Jasper Desmedt en Sven Hollebeke - gaf toe dat het om een close call ging, en besloot ook Home van Fien Trocheen speciale vermelding te geven, in de hoop dat die film eindelijk voor de welverdiende doorbraak van Troch bij het grote Belgische publiek zal zorgen.

Trochs verhaal is opzienbarend doordacht, en dit tot in het geluid en de montage toe. Daarnaast kon ze bogen op een fantastische cast, met zowel nieuwe als geconsolideerde namen uit het filmlandschap. Home is een film die geboren is uit nostalgie en die de toeschouwer een treffende inkijk geeft in de leefwereld van jongeren.

Grave en Home, het zijn zonder twijfel allebei must-sees voor elke jonge én elke doorwinterde cinefiel.

Bo Alfaro Decreton

Met de Explore Award bewijst het Film Fest Gent in te zetten op een jonge generatie cinefielen, aan de hand van films met thematieken die dicht bij hun leefwereld aanleunen.Uit een selectie van vijftien films bleek Grave van de Française Julia Ducournau de meest beklijvende te zijn. Daarin incorporeert Ducournau kannibalisme in het leven van de eerstejaarsstudente Justine (Garance Marillier), en dat op een realistische manier. Ook legt ze op een ingenieuze manier een verband tussen die radicalisering en de ontluikende seksualiteit van het hoofdpersonage. Marillier is, na deze verbazingwekkende acteerprestatie, een naam om te onthouden. De Belg Bouli Lanners kreeg ook een rol in deze film, en voor de cinematografie zorgde Felix van Groeningens vaste cameraman Ruben Impens.De Explore Zone-jury - bestaande uit ondergetekende, en ook Masha Berkers, Ben De Smet, Jasper Desmedt en Sven Hollebeke - gaf toe dat het om een close call ging, en besloot ook Home van Fien Trocheen speciale vermelding te geven, in de hoop dat die film eindelijk voor de welverdiende doorbraak van Troch bij het grote Belgische publiek zal zorgen.Trochs verhaal is opzienbarend doordacht, en dit tot in het geluid en de montage toe. Daarnaast kon ze bogen op een fantastische cast, met zowel nieuwe als geconsolideerde namen uit het filmlandschap. Home is een film die geboren is uit nostalgie en die de toeschouwer een treffende inkijk geeft in de leefwereld van jongeren.Grave en Home, het zijn zonder twijfel allebei must-sees voor elke jonge én elke doorwinterde cinefiel. Bo Alfaro Decreton