De betogers beschuldigen de Soedanese president Omar al-Bashir van het uitlokken van een humanitaire crisis in zijn land door hulp en voedsel voor een regio aan de grens met Zuid-Soedan te blokkeren.

George Clooney - die zich al jaren voor de kwestie-Soedan inzet - had woensdag voor het Amerikaanse Congres getuigd over een reis naar het gebied en toen aangekondigd aanwezig te zullen zijn op de betoging. Hij had het over 'een moordcampagne' die aan de gang is in Soedan. Omar al-Bashir zou daartoe opgeroepen hebben.

De Soedanese president wordt samen met twee andere Soedanese autoriteiten gezocht door het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden in Darfoer.

Ook Clooney's vader Nick was aanwezig op de betoging, net als enkele parlementsleden. Congreslid Frank Wolf, die vorige maand van een reis naar (het vorig jaar onafhankelijk geworden) Zuid-Soedan terugkeerde, kreeg er van vluchtelingen verhalen te horen over etnische zuiveringen, massamoorden en verkrachtingen. (Belga/DB)

De betogers beschuldigen de Soedanese president Omar al-Bashir van het uitlokken van een humanitaire crisis in zijn land door hulp en voedsel voor een regio aan de grens met Zuid-Soedan te blokkeren. George Clooney - die zich al jaren voor de kwestie-Soedan inzet - had woensdag voor het Amerikaanse Congres getuigd over een reis naar het gebied en toen aangekondigd aanwezig te zullen zijn op de betoging. Hij had het over 'een moordcampagne' die aan de gang is in Soedan. Omar al-Bashir zou daartoe opgeroepen hebben. De Soedanese president wordt samen met twee andere Soedanese autoriteiten gezocht door het Internationaal Strafhof wegens oorlogsmisdaden in Darfoer. Ook Clooney's vader Nick was aanwezig op de betoging, net als enkele parlementsleden. Congreslid Frank Wolf, die vorige maand van een reis naar (het vorig jaar onafhankelijk geworden) Zuid-Soedan terugkeerde, kreeg er van vluchtelingen verhalen te horen over etnische zuiveringen, massamoorden en verkrachtingen. (Belga/DB)