Remake: The Man Who Knew Too Much (1956)

Origineel: The Man Who Knew Too Much (1934)

'Good old' Alfred Hitchcock deinsde er niet voor terug om een van zijn vroege Britse films in een Amerikaans jasje te steken en de herwerking superieur te noemen. 'Het origineel was maar het werk van een getalenteerde amateur.'

Remake: The Vanishing (1993)

Origineel: Spoorloos (1988)

Nederlands regisseur George Sluizer trachtte Hitch' pad te bewandelen door een Hollywoodversie van zijn grimmig verdwijningsverhaal te draaien, maar ging compleet op zijn bek. Het lugubere einde van het origineel bleek plots spoorloos!


Remake: Twelve Monkeys (1995)

Origineel: La jetée (1962)

Twelve Monkeys mag dan wel een van de toegankelijkste films van Monty Python Terry Gilliam zijn, zijn inspiratiebron was dat allesbehalve. Chris Markers tijdreisrelaas was immers opgebouwd uit foto's i.p.v. bewegende beelden.

Remake: Diabolique (1996)

Origineel: Les Diaboliques (1955)

Een compleet overbodige remake volgens onze hoofdredacteur en wie zijn wij om hem tegen te spreken? Je hebt meer nodig dan ninetiesbabes Sharon Stone en Isabelle Adjani om Henri-Georges Clouzot suspensemeesterwerk te evenaren!

Remake: Vanilla Sky (2001)

Origineel: Abre los ojos (1997)

Cameron Crowes zelfverklaarde coverversie van Spaanse collega Alejandro Amenábars cinematografische mindfuck blijft een van de grootste kanshebbers in de 'dit zou wel eens beter dan het origineel kunnen zijn'-categorie.

Remake: Insomnia (2002)

Origineel: Insomnia (1997)

Voordat Christopher Nolan de Batmanfranchise nieuw leven inblies, zette hij zijn eerste Hollywoodstapjes met een bewerking van een Noorse thriller. Al Pacino verving Stellan Skarsgård als de aan slapeloosheid lijdende politieofficier.

Remake: Solaris (2002)

Origineel: Solaris (1972)

Cinefielen aller landen steigerden toen bekend werd dat Steven Soderbergh en George Clooney Andrei Tarkovsky's existentiële scifithriller ging herwerken. Wonder boven wonder bleek het eindresultaat ontzettend aangrijpend

Remake: Funny Games (2008)

Origineel: Funny Games (1997)

Laat het aan ongemakkelijkheidsmeester Michael Haneke over om een Amerikaanse 'shot voor shot'-remake van zijn Duitstalige huiverklassieker te maken. 'Het bleek de enige manier om Joe Shmoe te bereiken.'

Remake: The Tourist (2010)

Origineel: Anthony Zimmer (2005)

Vervang Franse klasbakken Yvan Attal en Sophie Marceau door supersterren Johnny Depp en Angelina Jolie en je krijgt de Hollywoodversie van een Franse flop. Gratis extraatjes: het extravagante exotisme en de opgepompte actie.

Remake: The Girl With the Dragon Tattoo (2011)

klik hier voor een eerste screenshot

Origineel: Män som hatar kvinnor (2008)

Noem ons bevooroordeeld, maar wij geloven vurig dat meesterregisseur David Fincher en topscenarist Steven Zaillian een iets bioscoopwaardigere bewerking van Stieg Larsons bestseller zullen afleveren dan hun Zweedse voorgangers.

Steven Tuffin

Remake: The Man Who Knew Too Much (1956)Origineel: The Man Who Knew Too Much (1934)'Good old' Alfred Hitchcock deinsde er niet voor terug om een van zijn vroege Britse films in een Amerikaans jasje te steken en de herwerking superieur te noemen. 'Het origineel was maar het werk van een getalenteerde amateur.'Remake: The Vanishing (1993)Origineel: Spoorloos (1988)Nederlands regisseur George Sluizer trachtte Hitch' pad te bewandelen door een Hollywoodversie van zijn grimmig verdwijningsverhaal te draaien, maar ging compleet op zijn bek. Het lugubere einde van het origineel bleek plots spoorloos! Remake: Twelve Monkeys (1995)Origineel: La jetée (1962)Twelve Monkeys mag dan wel een van de toegankelijkste films van Monty Python Terry Gilliam zijn, zijn inspiratiebron was dat allesbehalve. Chris Markers tijdreisrelaas was immers opgebouwd uit foto's i.p.v. bewegende beelden.Remake: Diabolique (1996)Origineel: Les Diaboliques (1955)Een compleet overbodige remake volgens onze hoofdredacteur en wie zijn wij om hem tegen te spreken? Je hebt meer nodig dan ninetiesbabes Sharon Stone en Isabelle Adjani om Henri-Georges Clouzot suspensemeesterwerk te evenaren!Remake: Vanilla Sky (2001)Origineel: Abre los ojos (1997)Cameron Crowes zelfverklaarde coverversie van Spaanse collega Alejandro Amenábars cinematografische mindfuck blijft een van de grootste kanshebbers in de 'dit zou wel eens beter dan het origineel kunnen zijn'-categorie.Remake: Insomnia (2002)Origineel: Insomnia (1997)Voordat Christopher Nolan de Batmanfranchise nieuw leven inblies, zette hij zijn eerste Hollywoodstapjes met een bewerking van een Noorse thriller. Al Pacino verving Stellan Skarsgård als de aan slapeloosheid lijdende politieofficier. Remake: Solaris (2002)Origineel: Solaris (1972)Cinefielen aller landen steigerden toen bekend werd dat Steven Soderbergh en George Clooney Andrei Tarkovsky's existentiële scifithriller ging herwerken. Wonder boven wonder bleek het eindresultaat ontzettend aangrijpendRemake: Funny Games (2008)Origineel: Funny Games (1997)Laat het aan ongemakkelijkheidsmeester Michael Haneke over om een Amerikaanse 'shot voor shot'-remake van zijn Duitstalige huiverklassieker te maken. 'Het bleek de enige manier om Joe Shmoe te bereiken.' Remake: The Tourist (2010)Origineel: Anthony Zimmer (2005)Vervang Franse klasbakken Yvan Attal en Sophie Marceau door supersterren Johnny Depp en Angelina Jolie en je krijgt de Hollywoodversie van een Franse flop. Gratis extraatjes: het extravagante exotisme en de opgepompte actie.Remake: The Girl With the Dragon Tattoo (2011)klik hier voor een eerste screenshotOrigineel: Män som hatar kvinnor (2008)Noem ons bevooroordeeld, maar wij geloven vurig dat meesterregisseur David Fincher en topscenarist Steven Zaillian een iets bioscoopwaardigere bewerking van Stieg Larsons bestseller zullen afleveren dan hun Zweedse voorgangers.Steven Tuffin