‘Filmsets allesbehalve comfortabel voor dieren’

Ondanks opschriften als ‘No animals were harmed in this movie’ in de eindgeneriek van Amerikaanse films blijkt uit onderzoek van The Hollywood Reporter dat er weldegelijk (dodelijke) ongelukken met filmdieren plaatsvinden.

Het is een publiek geheim dat filmsets niet de meest comfortabele zone is voor filmdieren. Warner Bros werd in 2011 al eens op het matje geroepen omdat dieren, die ingezet werden tijdens de opnames van ‘The Hobbit’-trilogie in Nieuw-Zeeland, stierven op de onveilige ranch waar ze verbleven. Dierenrechtenorganisaties gingen toen en masse op hun achterste poten staan.

In een uitgebreid artikel gaat The Hollywood Reporter een stap verder en stelt dat schriftelijke medededelingen als ‘No animals were harmed in this movie’ tijdens de eindgeneriek van films beter genegeerd worden, en dat we eerder het omgekeerde mogen vrezen. De filmsite baseert zich immers op heel wat anonieme getuigenissen die het tegendeel beweren.

Zo bleek uit een onderschepte e-mail van American Humane Association dat tijger Richard Parker uit ‘The Life of Pi’ maar net van de verdrinkingsdood kon gered worden. ‘Don’t mention it to anyone. Especially the office’, stond in het verslag vermeld. American Humane Association is nota bene een vereniging dat sinds jaar en dag moet toezien op het welzijn van dieren op Amerikaanse filmsets.

Ook de veiligheidsmaatregelen voor het zeeleven tijdens de opnames van ‘Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl’ werden niet erg nauw genomen, gezien het aanzienlijke aantal dode vissen dat achteraf op het strand aanspoelde. Op de set van ‘There will be Blood’ zouden verschillende paarden aan hun verwondingen overleden zijn. En de opnames van de HBO-serie Luck werden – ondanks de goedkeuring van AHA – onderbroken nadat vier paarden het niet hadden gehaald. Volgens een voormalige medewerkster werden ze slecht behandeld. En de lijst kan nog aangevuld worden.

The Hollywood Reporter gelooft niet in de stelling van AHA dat bijna alle filmdieren ongedeerd blijven en vermoedt dat door hun vriendschappelijke banden met filmproducenten de waarheid verzwegen wordt. In een reactie ontkent AHA alle aantijgingen. ‘Het artikel brengt een totaal verkeerd beeld van ons. Wij merken een opmerkelijk hoog veiligheidsniveau van 99,98 procent op de filmsets. Over een tijdspanne van vele jaren, en ondanks onze inspanningen, noteerden we enkele zeldzame ongevallen waarvan de meeste minimaal en onopzettelijk. Helaas waren er ook enkele fatale ongevallen, maar die vonden niet plaats op de filmset, of onder ons toezicht’, klinkt het. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content