Filmografie Polanski: Le locataire

"Hij speelt de verlegen Trelkowski, een Poolse bankbediende die in zijn nieuwe Parijse appartement ten prooi valt aan schizofrene hallucinaties waardoor hij zich de vorige huurder waant, een vrouw die zelfmoord heeft gepleegd."

In Le locataire, een filmbewerking van een grimmig kortverhaal van de tekenaar Roland Topor, neemt Polanski zelf de titelrol voor zijn rekening.

Le locataire (1976)

Als de muziek van Chinatown wordt gemixt, heeft Polanski Hollywood alweer verlaten om in Italië een opera te regisseren. Hij wil absoluut een piratenfilm maken, maar krijgt de financiering niet rond – in 1986 zou hij uiteindelijk toch Pirates maken, een flop in alle opzichten. Daarom draait hij in Parijs deze filmbewerking van een grimmig kortverhaal van de tekenaar Roland Topor. Hij neemt zelf de titelrol voor zijn rekening: de verlegen Trelkowski, een Poolse bankbediende die in zijn nieuwe Parijse appartement ten prooi valt aan schizofrene hallucinaties waardoor hij zich de vorige huurder waant, een vrouw die zelfmoord heeft gepleegd. In de meest zwartgallige scène uit de film springt hij in vrouwenkleren uit het raam. Hij is echter niet dood, waarna hij zich moeizaam de steile trappen opsleept om opnieuw uit het raam te springen. Weerom is het akelige decor – een smerig oud pand, opgedeeld in donkere appartementen – haast een levend personage.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content