The Deep Blue Sea ****

Terence Davies met Rachel Weisz, Tom Hiddleston, Simon Russell Beale

Elf jaar lang bleef het akelig stil rond Terence Davies maar onze favoriete Britse filmdandy en fiftieschroniqueur is eindelijk terug. En hoe! In zijn eerste fictiefilm sinds The House of Mirth focust Davies in zijn bekende lyrische stijl op Hester (Rachel Weisz), een desperate housewife uit de upper classes die met zelfmoordneigingen kampt.

Blijft ze best bij haar oudere, rijke echtgenoot, hoewel hun huwelijk nooit voor (seksuele) vonken heeft gezorgd? Of vleit ze zich beter in de armen van haar passionele minnaar, ook al heeft die als ex-RAF-piloot de oorlog nog steeds niet verwerkt? Met deze romantische doemromance naar het toneelstuk van Sir Terence Rattigan keert Davies, net als in Distant Voices, Still Lives, The Long Day Closes en The Neon Bible terug naar zijn geliefde jeugdjaren vijftig.

Elk zorgvuldig gecomponeerd frame baadt bijgevolg in bitterzoete melancholie, waarbij de dramatische toon meteen wordt gezet door Samuel Barbers Vioolconcerto, dat de prachtige, elf minuten durende proloog begeleidt. Bovendien knipoogt Davies respectvol naar de naoorlogse Britse cinema in het algemeen en David Leans hartverscheurende overspelklassieker Brief Encounter in het bijzonder, met als resultaat: een must see voor iedereen die ooit de weltschmerz door de aderen voelde stromen.

Dave Mestdach

Elf jaar lang bleef het akelig stil rond Terence Davies maar onze favoriete Britse filmdandy en fiftieschroniqueur is eindelijk terug. En hoe! In zijn eerste fictiefilm sinds The House of Mirth focust Davies in zijn bekende lyrische stijl op Hester (Rachel Weisz), een desperate housewife uit de upper classes die met zelfmoordneigingen kampt. Blijft ze best bij haar oudere, rijke echtgenoot, hoewel hun huwelijk nooit voor (seksuele) vonken heeft gezorgd? Of vleit ze zich beter in de armen van haar passionele minnaar, ook al heeft die als ex-RAF-piloot de oorlog nog steeds niet verwerkt? Met deze romantische doemromance naar het toneelstuk van Sir Terence Rattigan keert Davies, net als in Distant Voices, Still Lives, The Long Day Closes en The Neon Bible terug naar zijn geliefde jeugdjaren vijftig. Elk zorgvuldig gecomponeerd frame baadt bijgevolg in bitterzoete melancholie, waarbij de dramatische toon meteen wordt gezet door Samuel Barbers Vioolconcerto, dat de prachtige, elf minuten durende proloog begeleidt. Bovendien knipoogt Davies respectvol naar de naoorlogse Britse cinema in het algemeen en David Leans hartverscheurende overspelklassieker Brief Encounter in het bijzonder, met als resultaat: een must see voor iedereen die ooit de weltschmerz door de aderen voelde stromen. Dave Mestdach