Side Effects ****Steven Soderbergh met Rooney Mara, Jude Law, Channing Tatum

Sinds hij zijn pensioen als cinemaregisseur heeft aangekondigd, is er aan Steven Soderbergh geen houden meer: want Magic Mike, Haywire en Contagion is de Amerikaanse beeldenstormer met deze psychothriller al aan zijn vierde langspeler toe in nog geen twee jaar tijd.

In zijn allerlaatste bioscoopfilm -de HBO-biopic Behind the Candelabra over kitschkoning Liberace staat wel nog op zijn todolijstje - schakelt Soderbergh opnieuw in suspensemodus. Spilfiguur in deze farmaceutische thriller is Emily, een jonge vrouw (Rooney 'Girl with the Dragon Tattoo' Mara) die met zelfmoordneigingen kampt wanneer haar man (Channing Tatum) uit de gevangenis wordt ontslagen en haar psychiater (Jude Law) haar een nieuw soort antidepressiva voorschrijft. Alleen is het niet altijd even duidelijk wie nu precies slachtoffer of dader is en wie de psychologische touwtjes in handen heeft.

Het vervolg is een stijlvolle, koel gedesignde rollercoaster vol verrassende plotwendingen, knipogen richting Hitchcock en De Palma en sexy Hollywoodvolk dat zich van zijn meest perfide kant laat zien. Een waardig en diabolisch onderhoudend adieu van een begenadigde genrekameleon die in deze trieste tijden van dommige popcornleut danig zal worden gemist.

Dave Mestdach

Sinds hij zijn pensioen als cinemaregisseur heeft aangekondigd, is er aan Steven Soderbergh geen houden meer: want Magic Mike, Haywire en Contagion is de Amerikaanse beeldenstormer met deze psychothriller al aan zijn vierde langspeler toe in nog geen twee jaar tijd. In zijn allerlaatste bioscoopfilm -de HBO-biopic Behind the Candelabra over kitschkoning Liberace staat wel nog op zijn todolijstje - schakelt Soderbergh opnieuw in suspensemodus. Spilfiguur in deze farmaceutische thriller is Emily, een jonge vrouw (Rooney 'Girl with the Dragon Tattoo' Mara) die met zelfmoordneigingen kampt wanneer haar man (Channing Tatum) uit de gevangenis wordt ontslagen en haar psychiater (Jude Law) haar een nieuw soort antidepressiva voorschrijft. Alleen is het niet altijd even duidelijk wie nu precies slachtoffer of dader is en wie de psychologische touwtjes in handen heeft. Het vervolg is een stijlvolle, koel gedesignde rollercoaster vol verrassende plotwendingen, knipogen richting Hitchcock en De Palma en sexy Hollywoodvolk dat zich van zijn meest perfide kant laat zien. Een waardig en diabolisch onderhoudend adieu van een begenadigde genrekameleon die in deze trieste tijden van dommige popcornleut danig zal worden gemist. Dave Mestdach