Centurion **

Neil Marshall met Michael Fassbender, Dominic West, Olga Kurylenko

In 117 na Christus botst het Romeinse Rijk op felle tegenstand in het noorden van Brittannië, waar de guerrillatechnieken van de Picten het oprukkende leger zware verliezen toebrengen. Nadat een garnizoen in een hinderlaag wordt gelokt en afgeslacht, leidt de centurion Quintus (Michael Fassbender) een handvol overlevenden door het barre Schotse landschap. Ze worden achternagezeten door een groepje Picten, aangevoerd door de verbeten en meedogenloze amazone Etain (ex-Bondbabe Olga Kurylenko).

De Brit Neil Marshall (The Descent, Doomsday) serveert zijn genrehybride vol stijlvol, digitaal opspattend bloed en in bevallige grijsblauwe tinten. Hoewel hij de actiescènes aanvankelijk volstrekt onoverzichtelijk in beeld brengt, neemt Centurion dan toch vaart nadat het zichzelf onoverwinnelijk achtende negende legioen in de pan wordt gehakt. De overlevingstrijd van het groepje Romeinen dat met Etain en haar Picten een afmattend kat-en-muisspel aangaat, krijgt gaandeweg zelfs de allure van een deugddoend ouderwetse avonturenfilm. Zo is Walter Hills Southern Comfort nooit veraf en brengt Centurion bij momenten ook John Boormans Deliverance voor de geest.

Piet Goethals

In 117 na Christus botst het Romeinse Rijk op felle tegenstand in het noorden van Brittannië, waar de guerrillatechnieken van de Picten het oprukkende leger zware verliezen toebrengen. Nadat een garnizoen in een hinderlaag wordt gelokt en afgeslacht, leidt de centurion Quintus (Michael Fassbender) een handvol overlevenden door het barre Schotse landschap. Ze worden achternagezeten door een groepje Picten, aangevoerd door de verbeten en meedogenloze amazone Etain (ex-Bondbabe Olga Kurylenko). De Brit Neil Marshall (The Descent, Doomsday) serveert zijn genrehybride vol stijlvol, digitaal opspattend bloed en in bevallige grijsblauwe tinten. Hoewel hij de actiescènes aanvankelijk volstrekt onoverzichtelijk in beeld brengt, neemt Centurion dan toch vaart nadat het zichzelf onoverwinnelijk achtende negende legioen in de pan wordt gehakt. De overlevingstrijd van het groepje Romeinen dat met Etain en haar Picten een afmattend kat-en-muisspel aangaat, krijgt gaandeweg zelfs de allure van een deugddoend ouderwetse avonturenfilm. Zo is Walter Hills Southern Comfort nooit veraf en brengt Centurion bij momenten ook John Boormans Deliverance voor de geest. Piet Goethals