Before the Rain (Milcho Manchevski, 1994)
Terwijl de Balkan brandt, maakt de Macedoniër Milcho Manchevski zijn stijlrijke debuut met deze drieledige vertelling over een gekwelde oorlogsfotograaf, een jonge orthodoxe monnik en een Albanese vluchtelinge. Een elliptische kroniek over het kruitvat dat de Balkan heet.


Welcome to Sarajevo (Michael Winterbottom, 1997)
Snel- en veelfilmer Michael Winterbottom richt zijn guerrillacamera op de Bosnische oorlog, in het kielzog van een Amerikaanse (Woody Harrelson) en een Engelse journalist (Stephen Dillane) die te nauw bij het conflict betrokken raken. Geëngageerde emocinema gebaseerd op feiten.


Harrison's Flowers (Elie Chouraqui, 2001)
Wanneer haar man, een oorlogsfotograaf, wordt vermist in ex-Joegoslavië, gaat Sarah (Andie MacDowell) koortsig naar hem op zoek, met de hulp van enkele van diens collega's (Adrien Brody & Brendan Gleeson). De hel van Vukovar door de melomangel gehaald.


No Man's Land (Danis Tanovic, 2001)
Een Bosniër en een Serviër belanden samen in het niemandsland tussen de frontlinies, en krijgen daar het gezelschap van een levende bom. De Bosnische oorlog als een tragikomische farce, geschoten door de Bosnische Belg Danis Tanovic en bekroond met een Oscar.


Grbavica (Jasmila Zbanic, 2009)
Een alleenstaande moeder en haar twaalfjarige dochter - beide Bosnische moslims - trachten hun leven weer op te bouwen, ook al dendert de oorlog op de ruïneuze achtergrond nog na. Een mooi moeder-dochterportret bekroond met de Gouden Beer.

Before the Rain (Milcho Manchevski, 1994) Terwijl de Balkan brandt, maakt de Macedoniër Milcho Manchevski zijn stijlrijke debuut met deze drieledige vertelling over een gekwelde oorlogsfotograaf, een jonge orthodoxe monnik en een Albanese vluchtelinge. Een elliptische kroniek over het kruitvat dat de Balkan heet. Welcome to Sarajevo (Michael Winterbottom, 1997) Snel- en veelfilmer Michael Winterbottom richt zijn guerrillacamera op de Bosnische oorlog, in het kielzog van een Amerikaanse (Woody Harrelson) en een Engelse journalist (Stephen Dillane) die te nauw bij het conflict betrokken raken. Geëngageerde emocinema gebaseerd op feiten. Harrison's Flowers (Elie Chouraqui, 2001) Wanneer haar man, een oorlogsfotograaf, wordt vermist in ex-Joegoslavië, gaat Sarah (Andie MacDowell) koortsig naar hem op zoek, met de hulp van enkele van diens collega's (Adrien Brody & Brendan Gleeson). De hel van Vukovar door de melomangel gehaald. No Man's Land (Danis Tanovic, 2001) Een Bosniër en een Serviër belanden samen in het niemandsland tussen de frontlinies, en krijgen daar het gezelschap van een levende bom. De Bosnische oorlog als een tragikomische farce, geschoten door de Bosnische Belg Danis Tanovic en bekroond met een Oscar. Grbavica (Jasmila Zbanic, 2009) Een alleenstaande moeder en haar twaalfjarige dochter - beide Bosnische moslims - trachten hun leven weer op te bouwen, ook al dendert de oorlog op de ruïneuze achtergrond nog na. Een mooi moeder-dochterportret bekroond met de Gouden Beer.