Jim Kelly, partner in de martial arts-strijd van Bruce Lee in diens laatste film 'Enter the Dragon' (1973), is overleden. De voormalige sportman en acteur overleed zaterdag in zijn woning in San Diego, Californië. Kelly werd 67 en overleed aan kanker.

De volbloed-atleet was in het bijzonder gefascineerd door de Oosterse gevechtsporten. In het begin van de jaren '70 opende hij zijn eigen karateschool. Daar werd Kelly, zwarte gordel in de karate, ontdekt door Fred Weintraub voor 'Enter the Dragon'.

In die -door de vroegtijdige dood van Lee "legendarisch" en zelfs "klassiek" geworden - film speelt Kelly met zijn omvangrijke borstkas, uitgesproken Afro-look en stevige bakkebaarden een Amerikaanse martial arts-atleet die samen met Bruce Lee een bizar booswicht bestrijdt. 'Enter the Dragon' was de eerste Amerikaans-Chinese coproductie.

Later speelde Kelly nog hoofdrollen in een aantal karatefilms die, ondanks hun mooie titels ('Black Belt Jones', 'Black Samurai', 'Take a hard ride') misschien wel het -niet al te hoge- filmische niveau van 'Enter the Dragon' benaderden, maar lang niet zo succesrijk bleken.

In zijn latere atletenjaren waagde Kelly zich met tennis aan een geheel andere sporttak. (Belga/DB)

Jim Kelly, partner in de martial arts-strijd van Bruce Lee in diens laatste film 'Enter the Dragon' (1973), is overleden. De voormalige sportman en acteur overleed zaterdag in zijn woning in San Diego, Californië. Kelly werd 67 en overleed aan kanker. De volbloed-atleet was in het bijzonder gefascineerd door de Oosterse gevechtsporten. In het begin van de jaren '70 opende hij zijn eigen karateschool. Daar werd Kelly, zwarte gordel in de karate, ontdekt door Fred Weintraub voor 'Enter the Dragon'. In die -door de vroegtijdige dood van Lee "legendarisch" en zelfs "klassiek" geworden - film speelt Kelly met zijn omvangrijke borstkas, uitgesproken Afro-look en stevige bakkebaarden een Amerikaanse martial arts-atleet die samen met Bruce Lee een bizar booswicht bestrijdt. 'Enter the Dragon' was de eerste Amerikaans-Chinese coproductie. Later speelde Kelly nog hoofdrollen in een aantal karatefilms die, ondanks hun mooie titels ('Black Belt Jones', 'Black Samurai', 'Take a hard ride') misschien wel het -niet al te hoge- filmische niveau van 'Enter the Dragon' benaderden, maar lang niet zo succesrijk bleken. In zijn latere atletenjaren waagde Kelly zich met tennis aan een geheel andere sporttak. (Belga/DB)