Wallace & Gromit. The Complete Collection

1989 - 1993 - 1995 - 2008

Films: **** / Extra's: *** (Lumière)

Nick Park rijgt in de Wallace & Gromit-avonturen absurde humor, Hitchcock, veel fantasie en glansrijke visuals naadloos aan elkaar.

Film In 1975 richtten Peter Lord en David Sproxton de Aardmanstudio's op. Bedoeling was een creatieve springplank te bieden aan ieder die de stop-motiontechniek na aan het hart lag. Een van hen was Nick Park - voorheen verantwoordelijk voor commercials en clips als die van Peter Gabriels Sledgehammer - die bij Aardman als regisseur debuteerde. Zijn Creature Comforts (1989) was trouwens de eerste Aardmanproductie die een Oscar in de wacht sleepte, en het bleef daar niet bij. Met de veelvuldig bekroonde avonturen van het dynamische duo Wallace en Gromit werden Nick Park én Aardman wereldwijd een begrip.

De avonturen van de excentrieke uitvinder Wallace en diens begaafdere hond Gromit, die Misdaad en Straf van Fido Dogstojevski als favoriete boek noemt, werken verslavend. Helemaal compleet is deze The Complete Collection echter niet. De twee discs bevatten wel de vier kortfilms A Grand Day Out (1989), The Wrong Trousers (1993), A Close Shave (1995) en A matter of Loaf and Death (2008), maar langspeler The Curse of the Were-Rabbit (2005) werd niet in het pakket opgenomen.

In A Grand Day Out maken de twee meteen een memorabele entree. Nadat Wallace enkele reiscatalogi heeft doorgenomen, beslist hij om op de maan kaas te gaan smullen. De maan bestaat toch uit kaas, niet? Samen bouwen ze in de kelder dan maar een raket en vliegen ze er gezellig mee naar de maan. Parks minutieuze aandacht voor detail schept van bij de aanvang een herkenbaar milieu en ook de uitdrukkingen en lichaamstaal van de figuurtjes ogen echt. Met minimale middelen bereikt Park zo een maximum aan expressie en emotie.

Hoe dolgrappig en uniek A Grand Day Out ook mag zijn, de drie volgende filmpjes overtreffen het in pracht en complexiteit. Vanaf The Wrong Trousers injecteert Park zijn liefde voor Hitchcock in de verhalen. De in clair-obscur badende decors herinneren onmiskenbaar aan film noir en in A Matter of Loaf and Death zitten knipoogjes naar Ghost, Aliens en Psycho verpakt. Digitale animatie oogt misschien opwindend, Parks claymation en de bijbehorende handgebouwde sets met ontelbare details zijn warmer, tastbaarder en levensechter. Wallace & Gromit. The Complete Collection is essentieel kijkvoer.

Extra's

Nick Park geeft in de making of van A Matter of Loaf and Death een rondleiding in de animatiestudio. De ultra korte Wallace & Gromit-avonturen, verzamelt onder de noemer The Cracking Contraptions, maken de aanbevelingswaardige extra's uit.

Piet Goethals

Nick Park rijgt in de Wallace & Gromit-avonturen absurde humor, Hitchcock, veel fantasie en glansrijke visuals naadloos aan elkaar. Film In 1975 richtten Peter Lord en David Sproxton de Aardmanstudio's op. Bedoeling was een creatieve springplank te bieden aan ieder die de stop-motiontechniek na aan het hart lag. Een van hen was Nick Park - voorheen verantwoordelijk voor commercials en clips als die van Peter Gabriels Sledgehammer - die bij Aardman als regisseur debuteerde. Zijn Creature Comforts (1989) was trouwens de eerste Aardmanproductie die een Oscar in de wacht sleepte, en het bleef daar niet bij. Met de veelvuldig bekroonde avonturen van het dynamische duo Wallace en Gromit werden Nick Park én Aardman wereldwijd een begrip. De avonturen van de excentrieke uitvinder Wallace en diens begaafdere hond Gromit, die Misdaad en Straf van Fido Dogstojevski als favoriete boek noemt, werken verslavend. Helemaal compleet is deze The Complete Collection echter niet. De twee discs bevatten wel de vier kortfilms A Grand Day Out (1989), The Wrong Trousers (1993), A Close Shave (1995) en A matter of Loaf and Death (2008), maar langspeler The Curse of the Were-Rabbit (2005) werd niet in het pakket opgenomen. In A Grand Day Out maken de twee meteen een memorabele entree. Nadat Wallace enkele reiscatalogi heeft doorgenomen, beslist hij om op de maan kaas te gaan smullen. De maan bestaat toch uit kaas, niet? Samen bouwen ze in de kelder dan maar een raket en vliegen ze er gezellig mee naar de maan. Parks minutieuze aandacht voor detail schept van bij de aanvang een herkenbaar milieu en ook de uitdrukkingen en lichaamstaal van de figuurtjes ogen echt. Met minimale middelen bereikt Park zo een maximum aan expressie en emotie. Hoe dolgrappig en uniek A Grand Day Out ook mag zijn, de drie volgende filmpjes overtreffen het in pracht en complexiteit. Vanaf The Wrong Trousers injecteert Park zijn liefde voor Hitchcock in de verhalen. De in clair-obscur badende decors herinneren onmiskenbaar aan film noir en in A Matter of Loaf and Death zitten knipoogjes naar Ghost, Aliens en Psycho verpakt. Digitale animatie oogt misschien opwindend, Parks claymation en de bijbehorende handgebouwde sets met ontelbare details zijn warmer, tastbaarder en levensechter. Wallace & Gromit. The Complete Collection is essentieel kijkvoer. Extra's Nick Park geeft in de making of van A Matter of Loaf and Death een rondleiding in de animatiestudio. De ultra korte Wallace & Gromit-avonturen, verzamelt onder de noemer The Cracking Contraptions, maken de aanbevelingswaardige extra's uit. Piet Goethals