Bij de uitreiking van de 25e European Film Awards, zaterdagavond 1 december in Malta, maken drie Belgen kans op een award. Geoffrey Enthoven kan mogelijk de publieksprijs mee naar huis nemen voor zijn film 'Hasta La Vista'. Émilie Dequenne is genomineerd in de categorie Beste Europese actrice, en Jérôme Le Maire maakt kans op de prijs in de categorie Beste Europese documentaire.

'Hasta La Vista' is samen met onder meer 'The Artist' en 'Cesare deve morire' genomineerd voor de publieksprijs. Op het Internationaal Filmfestival van Montréal kaapte de film al de hoofdprijs weg.

Dequennes rol in 'À perdre la raison', van Joachim Lafosse, leverde haar een nominatie op. Ook Kate Winslet ('Carnage'), Emmanuelle Riva ('Amour'), Nina Hoss ('Barbara') en Margarethe Tiesel ('Paradise: Love') zijn in die categorie genomineerd.

De documentaire van Jérôme Le Maire is een Belgisch-Frans-Marokkaanse coproductie. 'Le Thé ou l'Électricité' gaat over de aankomst van elektriciteit in een geïsoleerd dorp, in het midden van de Hoge Atlas in Marokko. 'Hiver nomade' van de Zwitser Manuel von Stürler en 'London - The Modern Babylon' van de Brit Julien Temple zijn ook genomineerd in die categorie. (Belga/DB)

Bij de uitreiking van de 25e European Film Awards, zaterdagavond 1 december in Malta, maken drie Belgen kans op een award. Geoffrey Enthoven kan mogelijk de publieksprijs mee naar huis nemen voor zijn film 'Hasta La Vista'. Émilie Dequenne is genomineerd in de categorie Beste Europese actrice, en Jérôme Le Maire maakt kans op de prijs in de categorie Beste Europese documentaire. 'Hasta La Vista' is samen met onder meer 'The Artist' en 'Cesare deve morire' genomineerd voor de publieksprijs. Op het Internationaal Filmfestival van Montréal kaapte de film al de hoofdprijs weg. Dequennes rol in 'À perdre la raison', van Joachim Lafosse, leverde haar een nominatie op. Ook Kate Winslet ('Carnage'), Emmanuelle Riva ('Amour'), Nina Hoss ('Barbara') en Margarethe Tiesel ('Paradise: Love') zijn in die categorie genomineerd. De documentaire van Jérôme Le Maire is een Belgisch-Frans-Marokkaanse coproductie. 'Le Thé ou l'Électricité' gaat over de aankomst van elektriciteit in een geïsoleerd dorp, in het midden van de Hoge Atlas in Marokko. 'Hiver nomade' van de Zwitser Manuel von Stürler en 'London - The Modern Babylon' van de Brit Julien Temple zijn ook genomineerd in die categorie. (Belga/DB)