Na een nogal - euh - onrustwekkende vorige editie (de Imagix werd een week gesloten wegens bommeldingen) zijn het dit keer opnieuw de films die voor stoorzender mogen spelen op Ramdam. Het festival - dat eerder sterren als Adrien Brody en Gérard Depardieu over de vloer kreeg - wordt niet voor niets omschreven als 'le festival du film qui dérange'. Er worden dit jaar dertig films geprogrammeerd, elk op hun eigen manier 'storend'.

In het oog springen titels als het onderzoeksjournalistieke, voor een Oscar genomineerde 'Spotlight' met Michael Keaton en Mark Ruffalo, 'Remember' van Atom Egoyan met Christopher Plummer, 'Er ist wieder da', Hitlers revival in een regie van David Wnendt, het Britse drama '45 years' van Andrew Haigh met Charlotte Rampling én Film Fest Gent-winnaar 'Ixcanul'.

Had u vaderlandse prenten als 'D'Ardennen' van Robin Pront, 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Fallah of 'Problemski Hotel' van Manu Riche (naar een boek van Dimitri Verhulst) nog niet gezien, dan krijgt u daar op Ramdam alsnog de kans toe. Ook 'Préjudice' - met zanger Arno in een bijrol - wordt er vertoond. Nieuw dit jaar is dat alle films nu ook in het Nederlands ondertiteld worden.

Bovendien loopt parallel met het filmfestival de expo 'Vrouwen in de bioscoop' van kunstenares Valérie Nagant (tot 7 februari), en het Museum voor Schone Kunsten in Doornik stelt 40 onrustwekkende werken tentoon. Sidder en beleef!

Jorik Leemans

Ramdam vindt nog tot 26 januari plaats in Imagix, Doornik. Alle info: ramdamfestival.be.

Na een nogal - euh - onrustwekkende vorige editie (de Imagix werd een week gesloten wegens bommeldingen) zijn het dit keer opnieuw de films die voor stoorzender mogen spelen op Ramdam. Het festival - dat eerder sterren als Adrien Brody en Gérard Depardieu over de vloer kreeg - wordt niet voor niets omschreven als 'le festival du film qui dérange'. Er worden dit jaar dertig films geprogrammeerd, elk op hun eigen manier 'storend'. In het oog springen titels als het onderzoeksjournalistieke, voor een Oscar genomineerde 'Spotlight' met Michael Keaton en Mark Ruffalo, 'Remember' van Atom Egoyan met Christopher Plummer, 'Er ist wieder da', Hitlers revival in een regie van David Wnendt, het Britse drama '45 years' van Andrew Haigh met Charlotte Rampling én Film Fest Gent-winnaar 'Ixcanul'. Had u vaderlandse prenten als 'D'Ardennen' van Robin Pront, 'Black' van Adil El Arbi en Bilall Fallah of 'Problemski Hotel' van Manu Riche (naar een boek van Dimitri Verhulst) nog niet gezien, dan krijgt u daar op Ramdam alsnog de kans toe. Ook 'Préjudice' - met zanger Arno in een bijrol - wordt er vertoond. Nieuw dit jaar is dat alle films nu ook in het Nederlands ondertiteld worden. Bovendien loopt parallel met het filmfestival de expo 'Vrouwen in de bioscoop' van kunstenares Valérie Nagant (tot 7 februari), en het Museum voor Schone Kunsten in Doornik stelt 40 onrustwekkende werken tentoon. Sidder en beleef!Jorik Leemans