In Lingo doe je het met vijf letters; op de uitreiking van de Webby awards met vijf woorden. Jaarlijks reikt een jury van webexperten, zakenfiguren en visionairen namelijk een aantal prijzen uit voor bijzondere prestaties die op, door of met het internet tot stand gekomen zijn. En wie wint, krijgt vooraan slechts vijf woorden om mama, papa, vrienden en goudvis Elvis te bedanken. Challenge accepted!

Sinds 1996 worden ze al uitgereikt, de Webbys. Toen herbergde het net nog een wereld waar dinosaurussen rondhobbelden en mensen in grotten sliepen. Maar de International Academy of Digital Arts and Sciences zag het potentieel en besloot om uitblinkers op het world wide web jaarlijks te belonen. Zij worden ingedeeld in vijf grote mediagroepen met nog een aantal kleinere categorieën en kunnen per categorie een jury- of een publiekprijs winnen. Zo viel er bijvoorbeeld een award voor de beste komische performance weg te kapen of eentje voor 'beste vreemde website'.

Een prijs? Geweldig! De speech die erop volgt? Veel minder. Zeker wanneer je die in vijf woorden moet proberen te gieten terwijl je het podium bestreedt. Presentator van dienst Hannibal Burres grapte als volgt: "Dit is de enige uitreiking waarbij de voorstelling van de award zelf langer duurt dan de speeches". Enkel Rob Cantor, een Amerikaanse singer-songwriter, overtrad de limiet met de woorden "Ik heb nooit geleerd te tellen". Wat verwacht je ook anders van iemand met de Webby voor beste individuele komische act in de wacht sleept?

Naast de gevatte opmerking van Cantor, tastten ook The Office-actrice Ellie Kemper en de Amerikaans stand-up comedian Chelsea Peretti diep in hun grapkous. Zij werden getrakteerd op gegniffel en gegiechel van het publiek. Pat Quinn, het brein achter de Ice Bucket Challenge, koos daarentegen voor inhoud, want "grapjes zijn misschien wel goed voor de sfeer ter plaatse, maar het is toch belangrijker om een grotere impact te hebben dan dat."

Bekijk hieronder de meest opvallende passages.

Pat Quinn die de award in de categorie specialachievementwon

Chelsea Peretti, de online grapkous met de beste komische performance.

Ellie Kemper, de beste actrice van het Webbygebeuren.

Taylor Newbie, de manager sociale media in het Metropoiltan Museum of Art met zijn Webby voor beste fotografie en graphics.

Matt Barrie, winnaar van de Webby professionele diensten en webtewerkstelling.

In Lingo doe je het met vijf letters; op de uitreiking van de Webby awards met vijf woorden. Jaarlijks reikt een jury van webexperten, zakenfiguren en visionairen namelijk een aantal prijzen uit voor bijzondere prestaties die op, door of met het internet tot stand gekomen zijn. En wie wint, krijgt vooraan slechts vijf woorden om mama, papa, vrienden en goudvis Elvis te bedanken. Challenge accepted!Sinds 1996 worden ze al uitgereikt, de Webbys. Toen herbergde het net nog een wereld waar dinosaurussen rondhobbelden en mensen in grotten sliepen. Maar de International Academy of Digital Arts and Sciences zag het potentieel en besloot om uitblinkers op het world wide web jaarlijks te belonen. Zij worden ingedeeld in vijf grote mediagroepen met nog een aantal kleinere categorieën en kunnen per categorie een jury- of een publiekprijs winnen. Zo viel er bijvoorbeeld een award voor de beste komische performance weg te kapen of eentje voor 'beste vreemde website'. Een prijs? Geweldig! De speech die erop volgt? Veel minder. Zeker wanneer je die in vijf woorden moet proberen te gieten terwijl je het podium bestreedt. Presentator van dienst Hannibal Burres grapte als volgt: "Dit is de enige uitreiking waarbij de voorstelling van de award zelf langer duurt dan de speeches". Enkel Rob Cantor, een Amerikaanse singer-songwriter, overtrad de limiet met de woorden "Ik heb nooit geleerd te tellen". Wat verwacht je ook anders van iemand met de Webby voor beste individuele komische act in de wacht sleept? Naast de gevatte opmerking van Cantor, tastten ook The Office-actrice Ellie Kemper en de Amerikaans stand-up comedian Chelsea Peretti diep in hun grapkous. Zij werden getrakteerd op gegniffel en gegiechel van het publiek. Pat Quinn, het brein achter de Ice Bucket Challenge, koos daarentegen voor inhoud, want "grapjes zijn misschien wel goed voor de sfeer ter plaatse, maar het is toch belangrijker om een grotere impact te hebben dan dat." Bekijk hieronder de meest opvallende passages. Pat Quinn die de award in de categorie specialachievementwonChelsea Peretti, de online grapkous met de beste komische performance.Ellie Kemper, de beste actrice van het Webbygebeuren.Taylor Newbie, de manager sociale media in het Metropoiltan Museum of Art met zijn Webby voor beste fotografie en graphics.Matt Barrie, winnaar van de Webby professionele diensten en webtewerkstelling.