Alfred Hitchcock Eigenlijk treedt Erik Van Looy in de voetsporen van zijn grote voorbeeld/idool Alfred Hitchcock. Die maakte in 1956 namelijk The Man Who Knew Too Much, een Hollywoodremake van de gelijknamige film die hij 22 jaar eerder in Groot-Brittannië (en in zwart-wit) had gedraaid. 'De eerste versie was die van een getalenteerde amateur, de tweede die van een professional', aldus Hitchcock zelf.

George Sluizer Een voorbeeld dat Van Looy dan weer beter niet volgt, is dat van de Nederlander George Sluizer. Die kreeg van Hollywood begin jaren 90 de kans om zijn erg verdienstelijke thriller Spoorloos (1988) opnieuw op te nemen. Het resultaat, The Vanishing (1992), wordt echter beschouwd als een van de slechtste remakes ooit en is een van de weinige schandvlekken op het curriculum van Jeff Bridges.

Francis Veber Hollywood heeft altijd al met veel plezier Franse films in een Amerikaans jasje gestoken. De onbetwiste remakekoning is Francis Veber: hij schreef en/of regisseerde films als La Cage aux Folles (The Birdcage) of Le Diner de Cons (Dinner For Schmucks) die later een remake kregen, en in 1989 stond hij ook zelf achter de camera bij Three Fugitives, naar zijn eigen Les fugitives uit 1986.

Michael Mann Na het einde van Miami Vice probeerde Michael Mann een nieuwe misdaadserie van de grond te krijgen: L.A. Takedown. Nadat hij in 1989 de pilootaflevering had gedraaid, besloot de studio echter om het project stop te zetten en Mann herwerkte het verhaal tot een film. Het resultaat? Heat, zijn meesterwerk uit 1995 waarin bankovervaller Robert De Niro en politieagent Al Pacino een kat-en-muisspel spelen.


Robert Rodriguez In 1992 legde Robert Rodriguez zevenduizend dollar van zijn eigen geld - dat hij grotendeels bijeengespaard had door geneesmiddelen te testen - op tafel om El Mariachi te draaien. De lowbudgetfilm werd een cultsucces en drie jaar later mocht Rodriguez in Hollywood een remake draaien: Desperado, met Antiono Banderas, Salma Hayek én een pak meer geld.

Michael Haneke De meest recente copycat is de Oostenrijker Michael Haneke, die zijn psychologische horrorfilm Funny Games uit 1997 tien jaar later opnieuw opnam als Funny Games US. Met Naomi Watts en Tim Roth als het koppel dat geterroriseerd wordt door twee psychopaten die in hun huis zijn binnengedrongen.

Stefaan Werbrouck

Kent u nog anderen die een 'Van Looyke' hebben gedaan? Reageer hieronder.

Alfred Hitchcock Eigenlijk treedt Erik Van Looy in de voetsporen van zijn grote voorbeeld/idool Alfred Hitchcock. Die maakte in 1956 namelijk The Man Who Knew Too Much, een Hollywoodremake van de gelijknamige film die hij 22 jaar eerder in Groot-Brittannië (en in zwart-wit) had gedraaid. 'De eerste versie was die van een getalenteerde amateur, de tweede die van een professional', aldus Hitchcock zelf. George Sluizer Een voorbeeld dat Van Looy dan weer beter niet volgt, is dat van de Nederlander George Sluizer. Die kreeg van Hollywood begin jaren 90 de kans om zijn erg verdienstelijke thriller Spoorloos (1988) opnieuw op te nemen. Het resultaat, The Vanishing (1992), wordt echter beschouwd als een van de slechtste remakes ooit en is een van de weinige schandvlekken op het curriculum van Jeff Bridges. Francis Veber Hollywood heeft altijd al met veel plezier Franse films in een Amerikaans jasje gestoken. De onbetwiste remakekoning is Francis Veber: hij schreef en/of regisseerde films als La Cage aux Folles (The Birdcage) of Le Diner de Cons (Dinner For Schmucks) die later een remake kregen, en in 1989 stond hij ook zelf achter de camera bij Three Fugitives, naar zijn eigen Les fugitives uit 1986. Michael Mann Na het einde van Miami Vice probeerde Michael Mann een nieuwe misdaadserie van de grond te krijgen: L.A. Takedown. Nadat hij in 1989 de pilootaflevering had gedraaid, besloot de studio echter om het project stop te zetten en Mann herwerkte het verhaal tot een film. Het resultaat? Heat, zijn meesterwerk uit 1995 waarin bankovervaller Robert De Niro en politieagent Al Pacino een kat-en-muisspel spelen. Robert Rodriguez In 1992 legde Robert Rodriguez zevenduizend dollar van zijn eigen geld - dat hij grotendeels bijeengespaard had door geneesmiddelen te testen - op tafel om El Mariachi te draaien. De lowbudgetfilm werd een cultsucces en drie jaar later mocht Rodriguez in Hollywood een remake draaien: Desperado, met Antiono Banderas, Salma Hayek én een pak meer geld. Michael Haneke De meest recente copycat is de Oostenrijker Michael Haneke, die zijn psychologische horrorfilm Funny Games uit 1997 tien jaar later opnieuw opnam als Funny Games US. Met Naomi Watts en Tim Roth als het koppel dat geterroriseerd wordt door twee psychopaten die in hun huis zijn binnengedrongen. Stefaan Werbrouck Kent u nog anderen die een 'Van Looyke' hebben gedaan? Reageer hieronder.