De Oscarpronostiek van Jan Verheyen

In onze countdown naar de Oscars polsen we elke dag naar de favorieten van een Vlaamse filmkenner. Vandaag is regisseur Jan Verheyen aan de beurt.

BESTE FILMGenomineerden: Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Les Misérables, Life of Pi, Lincoln, Silver Linings Playbook, Zero Dark ThirtyJan Verheyen: Zelf was ik het meest onder de indruk van ‘Argo’, en het zou wel eens kunnen dat de Academy, geschrokken van de snub voor Ben Affleck in de categorie ‘Beste Regisseur’, de film de Oscar gunt.

BESTE REGISSEURGenomineerden: Michael Haneke, Ang Lee, David O. Russell, Steven Spielberg, Benh ZeithlinJan Verheyen: Op die Benh Zeitlin (‘Beasts of the southern wild’) na allemaal waardige kandidaten, maar niet bepaald opwindend. Zelf vind ik het onbegrijpelijk dat Ben Affleck (‘Argo’) en Quentin Tarantino (‘Django Unchained’) hier over het hoofd zijn gezien. Die zou ik het dus gunnen, nu vermoed ik dat het Spielberg zal worden – wat uiteraard een valabele keuze is voor het gedegen vakwerk van ‘Lincoln’.

BESTE ACTEUR Genomineerden: Bradley Cooper, Daniel Day-Lewis, Hugh Jackman, Joaquin Phoenix, Denzel WashingtonJan Verheyen: Voor mij graag Denzel Washington, één van de meest consistente en qua rollenkeuze slimste acteurs van zijn generatie, een man die alles waar hij in speelt béter maakt, ook al is ‘Flight’ niet echt my cup of tea. Maar het wordt dus Daniel Day-Lewis voor ‘Lincoln’, een klassieke Oscar-rol in een klassieke Oscar-film.

BESTE ACTRICEGenomineerden: Jessica Chastain, Jennifer Lawrence, Emmanuelle Riva, Quvenzhané Wallis, Naomi WattsJan Verheyen: Emmanuelle Riva voor ‘Amour’ is een optie. Bovendien mag een andere sentimental vote voor het meisje uit ‘Beasts of the Southern Wild’ niet uitgesloten worden, maar ik vermoed dat de Academy uiteindelijk toch zal uitkomen bij Jennifer Lawrence (‘Silver Linings Playbook’). Ik moet zeggen dat ik in deze categorie geen uitgesproken favoriet heb, dus doe mij maar Jessica Chastain, meer voor haar werk van de afgelopen jaren dan wel het danig overschatte ‘Zero Dark Thirty’.


BESTE MANNELIJKE BIJROLGenomineerden: Philip Seymour Hoffman, Robert DeNiro, Alan Arkin, Tommy Lee Jones, Christoph WaltzJan Verheyen: Zoals altijd een ongelooflijk sterke categorie. Mijn persoonlijke favorieten – Alan Arkin (‘Argo’) en Christophe Waltz (‘Django Unchained’) – zijn recent al in de prijzen gevallen, wat een nadeel zou kunnen zijn, dus ik denk dat de Academy zal gaan voor populaire veteraan Tommy Lee Jones (‘Lincoln’)

BESTE VROUWELIJKE BIJROLGenomineerden: Sally Field, Anne Hathaway, Jacki Weaver, Helen Hunt, Amy AdamsJan Verheyen: Ik heb een hekel aan musicals, maar blijkbaar is Anne Hathaway voor ‘Les Misérables’ de uitgesproken favoriet. Sally Field is hier de outsider, als het een sweep voor ‘Lincoln’ wordt. Doe mij maar Helen Hunt (‘The Sessions’), dat is dan mijn sentimental vote van dit jaar.

BESTE BUITENLANDSE FILMGenomineerden: Amour, Kon-Tiki, No, A Royal Affair, Rebelle

Jan Verheyen: Het wordt ‘Amour’, maar zelf vond ik de Deense film, ‘A Royal Affair’, één van de verrassingen van het jaar. Uit Denemarken verwacht je, naast het gedaas van Lars Von Trier, vooral stijlvolle crimi’s en thrillers en dit is zowaar een elegant kostuumdrama, maar verteld als een thriller. Zeer coole film met opnieuw een geweldige hoofdrol van Mads Mikkelsen (‘Jagten’).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content