1/ American Psycho
Het boek van Bret Easton Ellis over een moordende yuppie werd berucht vanwege de vele bloederige passages. De verfilming was even controversieel, maar maakte tegelijk komaf met de onduidelijkheid uit de roman omtrent het al dan niet echt bestaan van Patrick Bateman.

2/ Fight Club
David Fincher nam de roman van Chuck Palahniuk over vechtclubs onder handen, en maakte er met de hulp van een memorabele Brad Pitt een film van die alle regels brak.

3/ The Maltese Falcon
Sam Spade is een van de meest legendarische privédetectives uit de literatuurgeschiedenis en zijn bedenker Dashiell Hammett een van de groten uit de noir. Dat de film toch beter is dan het boek komt echter door de hoofdrolspeler: Humphrey Bogart.

4/ The Lord of the Rings Trilogy
Het magnum opus van J.R.R. Tolkien werd enkele jaren geleden door Britse lezers nog uitgeroepen tot beste boek aller tijden, maar Peter Jackson kon het toch nog overtreffen - door alle nutteloze passages in het werk genadeloos te schrappen.

5/ The Godfather Part I & II
Mario Puzo schreef een van de beste pulpromans aller tijden, maar zijn boek ging enkel over de maffia. Francis Ford Coppola maakte er een Shakespeareaanse tragedie van over de donkere kant van de Amerikaanse droom.

6/ The Bridges of Madison County

Clint Eastwood nam de bestseller van Robert James Waller over een affaire tussen een huisvrouw en een fotograaf en vijlde er de meest melige kantjes af voor een bitterzoete film over gemiste kansen.

7/ The Last of the Mohicans

Het werk van James Fenimore Cooper uit de 19e eeuw is vandaag vooral een avonturenboek voor jongere lezers, maar Michael Mann stofte het af en maakte er een stevig historisch actiedrama van.

8/ The Shining
Stephen King vond Stanley Kubricks adaptatie van zijn thriller zo slecht dat hij zijn boek later zelf ook nog eens verfilmde. Eén keer raden welke versie de geschiedenisboeken ingaat.

9/ Fear and Loathing in Las Vegas

Hunter S. Thompson schreef zijn Gonzoklassieker over het einde van het hippietijdperk onder de invloed van een hele hoop drugs, en dat is er soms aan te merken. Regisseur Terry Gilliam stak wat meer logica in zijn film.

10/ Blade Runner
Philip K. Dicks novelle Do Androids Dream of Electric Sheep? was al een meesterwerk, maar Ridley Scott schroefde het niveau nog net een beetje omhoog in zijn verfilming.

1/ American Psycho Het boek van Bret Easton Ellis over een moordende yuppie werd berucht vanwege de vele bloederige passages. De verfilming was even controversieel, maar maakte tegelijk komaf met de onduidelijkheid uit de roman omtrent het al dan niet echt bestaan van Patrick Bateman. 2/ Fight Club David Fincher nam de roman van Chuck Palahniuk over vechtclubs onder handen, en maakte er met de hulp van een memorabele Brad Pitt een film van die alle regels brak. 3/ The Maltese Falcon Sam Spade is een van de meest legendarische privédetectives uit de literatuurgeschiedenis en zijn bedenker Dashiell Hammett een van de groten uit de noir. Dat de film toch beter is dan het boek komt echter door de hoofdrolspeler: Humphrey Bogart. 4/ The Lord of the Rings Trilogy Het magnum opus van J.R.R. Tolkien werd enkele jaren geleden door Britse lezers nog uitgeroepen tot beste boek aller tijden, maar Peter Jackson kon het toch nog overtreffen - door alle nutteloze passages in het werk genadeloos te schrappen. 5/ The Godfather Part I & II Mario Puzo schreef een van de beste pulpromans aller tijden, maar zijn boek ging enkel over de maffia. Francis Ford Coppola maakte er een Shakespeareaanse tragedie van over de donkere kant van de Amerikaanse droom. 6/ The Bridges of Madison County Clint Eastwood nam de bestseller van Robert James Waller over een affaire tussen een huisvrouw en een fotograaf en vijlde er de meest melige kantjes af voor een bitterzoete film over gemiste kansen. 7/ The Last of the Mohicans Het werk van James Fenimore Cooper uit de 19e eeuw is vandaag vooral een avonturenboek voor jongere lezers, maar Michael Mann stofte het af en maakte er een stevig historisch actiedrama van. 8/ The Shining Stephen King vond Stanley Kubricks adaptatie van zijn thriller zo slecht dat hij zijn boek later zelf ook nog eens verfilmde. Eén keer raden welke versie de geschiedenisboeken ingaat. 9/ Fear and Loathing in Las Vegas Hunter S. Thompson schreef zijn Gonzoklassieker over het einde van het hippietijdperk onder de invloed van een hele hoop drugs, en dat is er soms aan te merken. Regisseur Terry Gilliam stak wat meer logica in zijn film. 10/ Blade Runner Philip K. Dicks novelle Do Androids Dream of Electric Sheep? was al een meesterwerk, maar Ridley Scott schroefde het niveau nog net een beetje omhoog in zijn verfilming.