Carrièreoverzicht van de bekroonde Catherine Deneuve in 15 films

Carrièreoverzicht van de bekroonde Catherine Deneuve in 15 films

'Repulsion (1965, Roman Polanski). Deneuve in de rol van een Belgische manicure die geteisterd wordt door nachtmerries over onderdrukking en verkrachting.

In 'Belle de Jour' (Luis Buñuel, 1967) speelt Deneuve een dame van lichte zeden. Voor de film werd ze gekleed door Yves Saint Laurent.

In de vrolijke musical 'Les demoiselles de Rochefort' (1967, Jacques Demy) speelt Catherine Deneuve naast haar zus Françoise Dorléac.

'La Chamade' (1968, Alain Cavalier). In deze prent verolkt Deneuve een vrouw die verscheurd is tussen twee mannen.

'Manon 70' (1968, Jean Aurel). De knappe Manon (Deneuve) houdt er heel wat minnaars op na om haar dorst naar luxe te lessen.

'In Tristana' (1970, Luis Buñuel) speelt Deneuve een weesmeisje dat geadopteerd wordt door don Lope Garrido. Hij behandelt haar als zijn dochter en echtgenote, maar Tristana wordt verliefd op een andere man.

In de seventies kroop Deneuve - letterlijk - in de huid van ezelsvel voor 'Peau d'âne' (1970, Jacques Demy)

In 'Le Dernier Métro' (1980, François Truffaut) speelt de Franse actrice een actrice die getrouwd is met een Joodse theateruitbater die zich moet schuil houden voor de nazi's.

In de thriller 'Le Choc' (1982, Robin Davis) speelt Deneuve Claire, een plattelandsvrouw die verliefd wordt op een moordenaar (rol van Alain Delon).

Catherine speelt in de Britse horrorfilm 'The Hunger' (1983, Tony Scott) naast David Bowie.

'Indochine' (1992, Regis Warfnier). In het koloniale Indochina van de jaren dertig voedt een ongetrouwde plantage-eigenares(Deneuve) een weesmeisje op alsof het haar eigen kind is.

Deneuve speelt in de muzikale dramaprent 'Dancer in the Dark' (2000, Lars Von Trier) naast de IJslandse zangeres Björk.

Voor haar rol in '8 femmes' (2002, François Ozon) kreeg Catherine Deneuve samen met de andere vrouwen uit de film een Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

In de komedie 'Potiche' (2010, François Ozon) speelt Deneuve de vrouw van rijke industrieel Robert Pujol die noodgedwongen het werk van haar echtgenoot moet overnemen wanneer hij een hartaanval krijgt van de stress.

In de road movie 'Elle s'en va' (2013, Emmanuelle Bercot) vertolkt de Franse actrice Bettie, een Bretonse restauranthoudster die op een dag overal de brui aan geeft en op avontuur gaat.