Cannes eert Egypte

Deze woensdag stond de Arabische Revolutie centraal op het programma van het filmfestival in Cannes. De dag stond vooral in het teken van de strijd voor democratie in Egypte.

De organisatie van het Cannesfestival besloot dit jaar om op elke editie een bepaald land in de bloemetjes te zetten. Egypte kreeg de eer om de toekomstige jaarlijkse traditie te starten. De controversiële film ’18 Days’ mocht de aftrap geven op deze speciale dag.

De festivalorganisatoren leidden de dag in met de volgende aankondiging: “Egypte heeft de wereld op de hoogte gebracht van zijn verlangen om grondige veranderingen door te voeren en naar vrijheid te streven, door samen als een collectief te strijden voor democratie.”

’18 Days’ is een compilatie van tien kortfilms over de Egyptische revolutie die op 25 januari dit jaar is ontstaan. Het Egyptische volk pikte het niet langer dat Hosni Mubarak al meer dan dertig jaar met de scepter zwaaide en daarmee de democratie ondergraafde. Hun protest wierp zijn vruchten af: Mubarak verdween van het toneel, maar meer dan duizend mensen hebben hiervoor het leven moeten laten.

De kortfilms werden door tien verschillende regisseurs gemaakt en zijn voor een deel fictief. De opnames werden pas na de revolutie gehouden, maar de kortprenten bevatten ook non-fictie met beelden uit archieven en filmpjes die met de gsm zijn opgenomen.

In ’19-19′ wordt een plaatselijke manager van een computerbedrijf door de staatsveiligheid hardhandig opgepakt. Als een van de organisatoren van de revolutie wordt hij gefolterd tot hij sterft. Tot net voor hij zijn laatste adem uitblaast blijft hij “freedom” roepen. De opbrengsten van deze film zullen enkel worden besteed aan politieke en sociale opleidingen in Egypte om het land weer op gang te trekken.

Julie Herreman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content