Inarritu's "Birdman" vertelt het verhaal van een superheldenacteur op zijn retour. Hoofdrolspeler Michael Keaton is genomineerd, net als Edward Norton en Emma Stone voor beste bijrol. De film is ook genomineerd in de categorie beste ensemble.

"Modern Family", de comedyreeks die al verschillende keren in de prijzen is gevallen, is ook goed voor vier nominaties.

Benedict Cumberbatch en Edward Norton kunnen elk drie nominaties verzilveren. Norton is, als deel van de cast van Wes Andersons "Grand Budapest Hotel", nog eens genomineerd in de categorie beste ensemble. Cumberbatch is dan weer genomineerd als beste hoofdrol en beste ensemble in "The Imitation Game" en als beste tv-acteur voor "Sherlock: His Last Vow".

Naast Cumberbatch en Keaton zijn ook Steve Carell ("FoxCatcher"), Jake Gyllenhaal ("Night Call") en Eddie Redmayne ("The Theory of Everything") genomineerd voor de beste mannelijke hoofdrol. Bij de vrouwen zijn dat Julianne Moore ("Still Alice") Rosamund Pike ("Gone Girl") en Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Reese Witherspoon ("Wild) en Jennifer Aniston ("Cake").

Behalve "Modern Family" is HBO de grote winnaar van de nominaties voor televisie: de zender veroverde er 14, voor onder meer "Game of Thrones", "Boardwalk Empire", "Veep" en "True Detective".

De SAG Awards bekronen enkel acteurs, en geen films. De prijzen worden op 25 januari uitgereikt. Donderdag worden de nominaties voor de Golden Globes, een andere belangrijk prijs voor film en tv, bekendgemaakt. (Belga/DB)

Inarritu's "Birdman" vertelt het verhaal van een superheldenacteur op zijn retour. Hoofdrolspeler Michael Keaton is genomineerd, net als Edward Norton en Emma Stone voor beste bijrol. De film is ook genomineerd in de categorie beste ensemble. "Modern Family", de comedyreeks die al verschillende keren in de prijzen is gevallen, is ook goed voor vier nominaties. Benedict Cumberbatch en Edward Norton kunnen elk drie nominaties verzilveren. Norton is, als deel van de cast van Wes Andersons "Grand Budapest Hotel", nog eens genomineerd in de categorie beste ensemble. Cumberbatch is dan weer genomineerd als beste hoofdrol en beste ensemble in "The Imitation Game" en als beste tv-acteur voor "Sherlock: His Last Vow". Naast Cumberbatch en Keaton zijn ook Steve Carell ("FoxCatcher"), Jake Gyllenhaal ("Night Call") en Eddie Redmayne ("The Theory of Everything") genomineerd voor de beste mannelijke hoofdrol. Bij de vrouwen zijn dat Julianne Moore ("Still Alice") Rosamund Pike ("Gone Girl") en Felicity Jones ("The Theory of Everything"), Reese Witherspoon ("Wild) en Jennifer Aniston ("Cake"). Behalve "Modern Family" is HBO de grote winnaar van de nominaties voor televisie: de zender veroverde er 14, voor onder meer "Game of Thrones", "Boardwalk Empire", "Veep" en "True Detective". De SAG Awards bekronen enkel acteurs, en geen films. De prijzen worden op 25 januari uitgereikt. Donderdag worden de nominaties voor de Golden Globes, een andere belangrijk prijs voor film en tv, bekendgemaakt. (Belga/DB)