Brussels International Fantastic Film Festival. Van 2 tot 13 april.

Ook deze keer heeft de moordenaar met het masker van mensenhuid het wederom gemunt op een zooitje roadtrippende twintigers. Heather (Alexandra Daddario) erft het huis waarin Leatherface in 1974 zijn slachtoffers maakte. Samen met drie vrienden en een lifter ontdekken ze haar nieuwe woonst, tot de seriemoordenaar opnieuw toeslaat en het vijftal op de hielen zit.

Vervelend, verstandeloos en voorspelbaarder dan de uitslag van het Songfestival. De zevende film rond de kannibalistische kettingzaagmoordenaar Leatherface is misschien niet de allerslechtste uit de reeks - die benoeming is weggelegd voor de prent met een piepjonge Renée Zellweger - maar is evenzeer een ellendig fiasco dat bol staat van de genreclichés.

De oncharmante Alexandra Daddario leidt als Heather de nieuwe garde slecht acteerwerk naar de ondergang, en eerlijk gezegd interesseert het niemand wie eerst gaat of wie als laatste overblijft. De vijf jongeren zijn een vogel voor de kat en zijn gekarakteriseerd door het feit dat ze geen karakter hebben. De stoere sporter, de alternatieve rockchick, de sletterige del: ze passeren allemaal de revue. Van een emotionele band is totaal geen sprake. Hoe sneller ze gaan, hoe liever. En hoe gewelddadiger en wreder dit gebeurt, hoe beter.

Cru en bloederig is de film dan weer wel. Het rode goedje spat - door de overbodige 3D bijna letterlijk - van het scherm. Slechts in een handvol scènes wordt de extra dimensie naar behoren gehanteerd. Toegegeven, wanneer de ronkende kettingzaag uit het scherm dreigt te springen, speelt het benauwdheidsgevoel op. Maar mits dat gevoel ook tijdens de compleet onlogische en onverklaarbare eindtwist opspeelt, is dat wellicht niet zo'n goede maatstaf voor suspense.

Texas Chainsaw 3D is een inspiratieloos vergrijp aan het klassieke origineel. Bloederig en eentonig wannabe-vermaak dat de verhaallijn uit 1974 wil vervolledigen, maar hier verre van in slaagt. Veel gezaag, maar vooral veel gezever. (TR)

Ook deze keer heeft de moordenaar met het masker van mensenhuid het wederom gemunt op een zooitje roadtrippende twintigers. Heather (Alexandra Daddario) erft het huis waarin Leatherface in 1974 zijn slachtoffers maakte. Samen met drie vrienden en een lifter ontdekken ze haar nieuwe woonst, tot de seriemoordenaar opnieuw toeslaat en het vijftal op de hielen zit. Vervelend, verstandeloos en voorspelbaarder dan de uitslag van het Songfestival. De zevende film rond de kannibalistische kettingzaagmoordenaar Leatherface is misschien niet de allerslechtste uit de reeks - die benoeming is weggelegd voor de prent met een piepjonge Renée Zellweger - maar is evenzeer een ellendig fiasco dat bol staat van de genreclichés. De oncharmante Alexandra Daddario leidt als Heather de nieuwe garde slecht acteerwerk naar de ondergang, en eerlijk gezegd interesseert het niemand wie eerst gaat of wie als laatste overblijft. De vijf jongeren zijn een vogel voor de kat en zijn gekarakteriseerd door het feit dat ze geen karakter hebben. De stoere sporter, de alternatieve rockchick, de sletterige del: ze passeren allemaal de revue. Van een emotionele band is totaal geen sprake. Hoe sneller ze gaan, hoe liever. En hoe gewelddadiger en wreder dit gebeurt, hoe beter. Cru en bloederig is de film dan weer wel. Het rode goedje spat - door de overbodige 3D bijna letterlijk - van het scherm. Slechts in een handvol scènes wordt de extra dimensie naar behoren gehanteerd. Toegegeven, wanneer de ronkende kettingzaag uit het scherm dreigt te springen, speelt het benauwdheidsgevoel op. Maar mits dat gevoel ook tijdens de compleet onlogische en onverklaarbare eindtwist opspeelt, is dat wellicht niet zo'n goede maatstaf voor suspense. Texas Chainsaw 3D is een inspiratieloos vergrijp aan het klassieke origineel. Bloederig en eentonig wannabe-vermaak dat de verhaallijn uit 1974 wil vervolledigen, maar hier verre van in slaagt. Veel gezaag, maar vooral veel gezever. (TR)