Op een post-apocalyptische Aarde werkt Jack Harper (Tom Cruise) zich als onderhoudsman uit de naad om de machines die de laatste aardse levensmiddelen verwerken te onderhouden. Ondertussen wordt hij op tijd en stond aangevallen door de buitenaardse indringers die Scavs werden gedoopt. Maar wanneer er lijken uit de kast beginnen vallen, begint Jack te twijfelen aan het eigenlijke doel van zijn missie. Is de Aarde wel degelijk een herinnering die het waard is om voor te vechten?

Tom Cruise haalt zijn straaljagerskunstjes uit Top Gun nog eens boven in een futuristische ruimtebolide waarmee hij vlotjes door een verwoest New York en San Francisco scheurt. Als Jack Harper - niét Jack Reacher, thank God - zet hij wederom een getroebleerde actieheld neer die geplaagd wordt door de vage herinneringen van zijn vergeten verleden. Al lig de focus meer op de stoutmoedige toeren die de man uithaalt. Op zijn vijftigste heeft good old Cruise immers nog altijd het lichaam van een twintigjarige Russische gymnast. Hij is misschien Ethan Hunt niet meer, maar hij mag er zeker nog zijn.

Het gebrek aan karakterstudie is meteen het grootste gemis dat Oblivion heeft. De personages zijn leeg en zijn louter mannequins die dienen om het indrukwekkende decor te kunnen tonen. Want het mag gezegd worden: wanneer Cruise de geruïneerde Aarde doorkruist, krijgen we impressionante panoramische beelden te zien die blijk geven van talent en vakmanschap. Uitgestrekte zandhopen, overspoelde wereldsteden en het op de achtergrond loerende beeld van de verbrijzelde maan: het is een feest voor de ogen.

Oblivion doet waar hij voor gemaakt is. Hij entertaint, doet lachen én laat moeiteloos twee uren voorbij schrijden zonder inhoudelijk de diepten op te zoeken. Visueel indrukwekkend popcornvermaak zoals het handboek het voorschrijft. Niet meer dan dat, maar zeker ook niet minder. (TR)

Op een post-apocalyptische Aarde werkt Jack Harper (Tom Cruise) zich als onderhoudsman uit de naad om de machines die de laatste aardse levensmiddelen verwerken te onderhouden. Ondertussen wordt hij op tijd en stond aangevallen door de buitenaardse indringers die Scavs werden gedoopt. Maar wanneer er lijken uit de kast beginnen vallen, begint Jack te twijfelen aan het eigenlijke doel van zijn missie. Is de Aarde wel degelijk een herinnering die het waard is om voor te vechten? Tom Cruise haalt zijn straaljagerskunstjes uit Top Gun nog eens boven in een futuristische ruimtebolide waarmee hij vlotjes door een verwoest New York en San Francisco scheurt. Als Jack Harper - niét Jack Reacher, thank God - zet hij wederom een getroebleerde actieheld neer die geplaagd wordt door de vage herinneringen van zijn vergeten verleden. Al lig de focus meer op de stoutmoedige toeren die de man uithaalt. Op zijn vijftigste heeft good old Cruise immers nog altijd het lichaam van een twintigjarige Russische gymnast. Hij is misschien Ethan Hunt niet meer, maar hij mag er zeker nog zijn. Het gebrek aan karakterstudie is meteen het grootste gemis dat Oblivion heeft. De personages zijn leeg en zijn louter mannequins die dienen om het indrukwekkende decor te kunnen tonen. Want het mag gezegd worden: wanneer Cruise de geruïneerde Aarde doorkruist, krijgen we impressionante panoramische beelden te zien die blijk geven van talent en vakmanschap. Uitgestrekte zandhopen, overspoelde wereldsteden en het op de achtergrond loerende beeld van de verbrijzelde maan: het is een feest voor de ogen. Oblivion doet waar hij voor gemaakt is. Hij entertaint, doet lachen én laat moeiteloos twee uren voorbij schrijden zonder inhoudelijk de diepten op te zoeken. Visueel indrukwekkend popcornvermaak zoals het handboek het voorschrijft. Niet meer dan dat, maar zeker ook niet minder. (TR)