'À perdre la raison' van Joachim Lafosse was de enigste Belgische film die genomineerd was in de Cannes-competitie Un Certain Regard. De film greep naast de hoofdprijzen, maar wist wel de prijs voor beste actrice te veroveren voor de vertolking van Émilie Dequenne. Klein minpunt is dat Dequenne de prijs moet delen met Suzanne Clément. Zij kreeg de prijs voor 'Laurence Always'. Dequenne geeft in 'À Perdre la raison' gestalte aan een vrouw die stilaan radeloos wordt in een verstikkende gezinssituatie.

Ook 'Le grand soir' van Benoît Delépine viel in de prijzen. Een Franse productie, maar wel met de Belgische acteurs Benoît Poelvoorde en Bouli Lanners in de hoofdrollen. 'Le grand soir' werd beloond met de Prix Spécial du Jury Un Certain Regard.

De hoofdprijs, Prix un Certain Regard, ging naar de Mexicaans-Franse productie 'Después de Lucía' van Michel Franco. De film vertelt het verhaal van een vader en dochter die het moeilijk hebben om een nieuw leven op te starten. Verder kreeg de film 'Djeca' van Aida Begic nog een speciale onderscheiding van de Un Certain Regard jury.

En het blijft prijzen regenen in Cannes. Eerder kreeg het felbejubelde 'Beasts of the Southern Wild' de FIPRESCI-prijs en een speciale vermelding van de eucemenische jury.

De Gouden Palm wordt op zondag 27 mei uitgereikt. (JVDV)

'À perdre la raison' van Joachim Lafosse was de enigste Belgische film die genomineerd was in de Cannes-competitie Un Certain Regard. De film greep naast de hoofdprijzen, maar wist wel de prijs voor beste actrice te veroveren voor de vertolking van Émilie Dequenne. Klein minpunt is dat Dequenne de prijs moet delen met Suzanne Clément. Zij kreeg de prijs voor 'Laurence Always'. Dequenne geeft in 'À Perdre la raison' gestalte aan een vrouw die stilaan radeloos wordt in een verstikkende gezinssituatie. Ook 'Le grand soir' van Benoît Delépine viel in de prijzen. Een Franse productie, maar wel met de Belgische acteurs Benoît Poelvoorde en Bouli Lanners in de hoofdrollen. 'Le grand soir' werd beloond met de Prix Spécial du Jury Un Certain Regard. De hoofdprijs, Prix un Certain Regard, ging naar de Mexicaans-Franse productie 'Después de Lucía' van Michel Franco. De film vertelt het verhaal van een vader en dochter die het moeilijk hebben om een nieuw leven op te starten. Verder kreeg de film 'Djeca' van Aida Begic nog een speciale onderscheiding van de Un Certain Regard jury. En het blijft prijzen regenen in Cannes. Eerder kreeg het felbejubelde 'Beasts of the Southern Wild' de FIPRESCI-prijs en een speciale vermelding van de eucemenische jury. De Gouden Palm wordt op zondag 27 mei uitgereikt. (JVDV)