De Gebroeders Dardenne strandden mooi op de tweede plaats en mochten de Grand Prix a.k.a. de Zilveren Palm in ontvangst nemen voor hun meest toegankelijke film tot nu toe: 'Le Gamin au Vélo'. De broers keerden nog nooit met lege handen uit Cannes naar huis, wat ook een bijzondere prestatie is.

De kortfilm 'Badpakje 46' van jonge cineast Wannes Destoop werd met maar liefst twee prijzen bekroond. De prent over de groeipijnen van een mollig twaalfjarig meisje kreeg de Juryprijs met de Gouden Zwemvlies er bovenop.

In de belangrijke nevensectie Quinzaine des Réalisateurs mocht de Franstalige Belg Bouli Lanners de Art Cinema Award én de SACD-prijs (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) komen afhalen voor zijn film 'Les Géants' over drie tieners die in al hun naïviteit denken dat hun vrijheid voor het grijpen ligt.

Eerder deze week viel ook de kortfilm 'Dimanches' van de Waalse cineast Valéry Rosier in de prijzen. Op de vijftigste editie van Semaine de la Critique kreeg hij de Prix Découverte Kodak. De prijs werd hem overhandigd door de Poolse juryvoorzitter Jerzy Skolimowski.

Hieronder de trailer van Les Géants, laureaat in Quinzaine des Réalisateurs.

Julie Herreman

De Gebroeders Dardenne strandden mooi op de tweede plaats en mochten de Grand Prix a.k.a. de Zilveren Palm in ontvangst nemen voor hun meest toegankelijke film tot nu toe: 'Le Gamin au Vélo'. De broers keerden nog nooit met lege handen uit Cannes naar huis, wat ook een bijzondere prestatie is. De kortfilm 'Badpakje 46' van jonge cineast Wannes Destoop werd met maar liefst twee prijzen bekroond. De prent over de groeipijnen van een mollig twaalfjarig meisje kreeg de Juryprijs met de Gouden Zwemvlies er bovenop. In de belangrijke nevensectie Quinzaine des Réalisateurs mocht de Franstalige Belg Bouli Lanners de Art Cinema Award én de SACD-prijs (Société des auteurs et compositeurs dramatiques) komen afhalen voor zijn film 'Les Géants' over drie tieners die in al hun naïviteit denken dat hun vrijheid voor het grijpen ligt. Eerder deze week viel ook de kortfilm 'Dimanches' van de Waalse cineast Valéry Rosier in de prijzen. Op de vijftigste editie van Semaine de la Critique kreeg hij de Prix Découverte Kodak. De prijs werd hem overhandigd door de Poolse juryvoorzitter Jerzy Skolimowski. Hieronder de trailer van Les Géants, laureaat in Quinzaine des Réalisateurs. Julie Herreman