Twaalf dagen lang wordt het Flageygebouw in Elsene hét hoofdkwartier voor animatiefanaten en gewone liefhebbers van alle pluimage, elke leeftijd en smaak. De langspeelfilm Shaun the Sheep Movie, de nieuwste van de Britse Aardman studio's, mag het Anima 2015 aftrappen. Daarna volgt een kleurrijk weekend met premières (onder anders van de Oscargenomineerde kinderfilm Het lied van de zee (Song of the Sea)), kortfilms uit de internationale competitie, workshops, installaties en een tentoonstelling.

Drie filmtips uit het uitgebreide aanbod.

Shaun the Sheep Movie

Mark Burton, Richard Starzack

De Aardman-studio, bekend van klassiek geworden claymation zoals de Wallace & Gromit-films en Chicken Run, introduceerde Shaun het schaap in de kortfilm A Close Shave (1995). Nadien kreeg het sympathieke beest zijn eigen tv-serie en nu is het dus toe aan zijn eerste langspeler, waarin Shaun, samen met zijn kudde, in de grote stad terechtkomt. Ondanks de ietwat onhandige titel suggereren de eerste recensies dat de Aardman-magie nog steeds levend en wel is.

Pos eso

Sam

Nog plasticinepoppetjes: deze Spaanse zwarte komedie lijkt wel een mix tussen The Exorcist (1973) en Pedro Almodóvar. Nadat een beroemde flamencodanseres haar echtgenoot heeft verloren, begint haar achtjarig zoontje demonisch gedrag te vertonen. Een priester die met zijn geloof worstelt, moet redding brengen. Regisseur Sam (eigenlijk Samuel Ortí Martí) liet zich eerder al opmerken o, het festivalcircuit met morbide, maar geestige animatiekortfilms over weervarkens en mensen die terugkeren uit de doden. What an excellent day for a flamenxorcism!

When Marnie Was There

Hiromasa Yonebayashi

De regisseur van The Secret World of Arriety (2010) mocht de laatste film van Studio Ghibli maken voordat dat huis voor onbepaalde tijd de productie stillegde. Geheel in de lijn van wat we gewend zijn van Ghibli werd het een magisch-realistisch sprookje over een stadsmeisje dat op vakantie gaat op het platteland en daar bevriend raakt met Marnie, een mysterieus leeftijdsgenootje dat al dan niet echt bestaat. De poëtische, lyrische stijl waar Ghibli voor bekendstaat, wordt deze keer gekruid met gothic ingrediënten. Laat ons hopen dat het niet echt de zwanenzang van de studio is.

Twaalf dagen lang wordt het Flageygebouw in Elsene hét hoofdkwartier voor animatiefanaten en gewone liefhebbers van alle pluimage, elke leeftijd en smaak. De langspeelfilm Shaun the Sheep Movie, de nieuwste van de Britse Aardman studio's, mag het Anima 2015 aftrappen. Daarna volgt een kleurrijk weekend met premières (onder anders van de Oscargenomineerde kinderfilm Het lied van de zee (Song of the Sea)), kortfilms uit de internationale competitie, workshops, installaties en een tentoonstelling. Drie filmtips uit het uitgebreide aanbod.Shaun the Sheep MovieMark Burton, Richard StarzackDe Aardman-studio, bekend van klassiek geworden claymation zoals de Wallace & Gromit-films en Chicken Run, introduceerde Shaun het schaap in de kortfilm A Close Shave (1995). Nadien kreeg het sympathieke beest zijn eigen tv-serie en nu is het dus toe aan zijn eerste langspeler, waarin Shaun, samen met zijn kudde, in de grote stad terechtkomt. Ondanks de ietwat onhandige titel suggereren de eerste recensies dat de Aardman-magie nog steeds levend en wel is.Pos esoSamNog plasticinepoppetjes: deze Spaanse zwarte komedie lijkt wel een mix tussen The Exorcist (1973) en Pedro Almodóvar. Nadat een beroemde flamencodanseres haar echtgenoot heeft verloren, begint haar achtjarig zoontje demonisch gedrag te vertonen. Een priester die met zijn geloof worstelt, moet redding brengen. Regisseur Sam (eigenlijk Samuel Ortí Martí) liet zich eerder al opmerken o, het festivalcircuit met morbide, maar geestige animatiekortfilms over weervarkens en mensen die terugkeren uit de doden. What an excellent day for a flamenxorcism!When Marnie Was ThereHiromasa YonebayashiDe regisseur van The Secret World of Arriety (2010) mocht de laatste film van Studio Ghibli maken voordat dat huis voor onbepaalde tijd de productie stillegde. Geheel in de lijn van wat we gewend zijn van Ghibli werd het een magisch-realistisch sprookje over een stadsmeisje dat op vakantie gaat op het platteland en daar bevriend raakt met Marnie, een mysterieus leeftijdsgenootje dat al dan niet echt bestaat. De poëtische, lyrische stijl waar Ghibli voor bekendstaat, wordt deze keer gekruid met gothic ingrediënten. Laat ons hopen dat het niet echt de zwanenzang van de studio is.