American Hustle, de nieuwe misdaadfilm van regisseur David O. Russell, met Oscar-winnares Jennifer Lawrence en Bradley Cooper, zit op koers in de race naar de Oscars. De 'seventies'-film werd door de New York Film Critics Circle uitgeroepen tot beste film van het jaar. Vorig jaar was de onderscheiding nog weggelegd voor 'Zero Dark Thirty'. 'American Hustle' had ook het beste scenario. Jennifer Lawrence kreeg een prijs voor beste vrouwelijke bijrol.

Voor zijn nieuwste film trommelde O. Russell een groot deel van de cast van zijn twee vorige films - de romantische komedie 'Silver Lining Playbook' en het boksdrama 'The Fighter' - op. Naast Oscar-winnares Lawrence en Cooper - hoofdrolspelers in 'Silver Lining Playbook' - spelen ook Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner en Robert De Niro mee. De prent is gebaseerd op het 'Abscam'-schandaal eind jaren zeventig, de beruchte FBI-operatie die een handel in gestolen goederen moest ontmaskeren, maar uiteindelijk leidde tot de val van zes corrupte politici in het Amerikaanse Congres. De film verschijnt eind december in de zalen.

Cate Blanchett kreeg in New York de prijs voor beste actrice voor haar rol in de tragikomedie 'Blue Jasmine'. Beste acteur was Robert Redford ('All Is Lost'), beste mannelijke bijrol was voor Jared Leto ('Dallas Buyers Club') en Steve McQueen was de beste regisseur voor '12 Years A Slave'. Het Franse drama 'Adèle', dat in de VS de titel 'Blue Is the Warmest Color' kreeg, was de beste buitenlandse film. Ryan Coogler kreeg een debuutprijs voor 'Fruitvale Station'.

New York Film Critics werd opgericht in 1935. Elk jaar komt de organisatie, bestaande uit filmcritici van magazines, kranten en relevante online publicaties, bijeen in New York om te stemmen op films van het afgelopen kalenderjaar. Pas op 6 januari worden de prijzen effectief overhandigd. Ze gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscarnominaties. (DB)

American Hustle, de nieuwe misdaadfilm van regisseur David O. Russell, met Oscar-winnares Jennifer Lawrence en Bradley Cooper, zit op koers in de race naar de Oscars. De 'seventies'-film werd door de New York Film Critics Circle uitgeroepen tot beste film van het jaar. Vorig jaar was de onderscheiding nog weggelegd voor 'Zero Dark Thirty'. 'American Hustle' had ook het beste scenario. Jennifer Lawrence kreeg een prijs voor beste vrouwelijke bijrol.Voor zijn nieuwste film trommelde O. Russell een groot deel van de cast van zijn twee vorige films - de romantische komedie 'Silver Lining Playbook' en het boksdrama 'The Fighter' - op. Naast Oscar-winnares Lawrence en Cooper - hoofdrolspelers in 'Silver Lining Playbook' - spelen ook Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner en Robert De Niro mee. De prent is gebaseerd op het 'Abscam'-schandaal eind jaren zeventig, de beruchte FBI-operatie die een handel in gestolen goederen moest ontmaskeren, maar uiteindelijk leidde tot de val van zes corrupte politici in het Amerikaanse Congres. De film verschijnt eind december in de zalen.Cate Blanchett kreeg in New York de prijs voor beste actrice voor haar rol in de tragikomedie 'Blue Jasmine'. Beste acteur was Robert Redford ('All Is Lost'), beste mannelijke bijrol was voor Jared Leto ('Dallas Buyers Club') en Steve McQueen was de beste regisseur voor '12 Years A Slave'. Het Franse drama 'Adèle', dat in de VS de titel 'Blue Is the Warmest Color' kreeg, was de beste buitenlandse film. Ryan Coogler kreeg een debuutprijs voor 'Fruitvale Station'. New York Film Critics werd opgericht in 1935. Elk jaar komt de organisatie, bestaande uit filmcritici van magazines, kranten en relevante online publicaties, bijeen in New York om te stemmen op films van het afgelopen kalenderjaar. Pas op 6 januari worden de prijzen effectief overhandigd. Ze gelden als belangrijke graadmeter voor de Oscarnominaties. (DB)