Terwijl hoofdrolspeler Jelte Blommaert met de Prijs voor Beste Nieuwkomer aan de haal ging, werd Allez, Eddy! zelf uitgeroepen tot Beste Internationale Film.

Andere winnaars waren o.a. het Zwitserse Sister van Ursula Meier, dat ook twee Prijzen in de wacht sleepte, en Moonrise Kingdom waarvoor Alexandre Desplat de Prijs voor Beste Soundtrack kreeg.

De jury van de Coming-Of-Age Movie Awards verklaarde onder de indruk te zijn van de acteerprestaties van Jelte Blommaert als Freddy in de film en noemde het een 'fantastisch debuut van een getalenteerd performer'.

Voor de 13-jarige Blommaert is deze Prijs voor Beste Nieuwkomer niet de eerste onderscheiding. Tijdens het 17e Internationaal Filmfestival voor Kinder- en Jeugdfilms in het Duitse Schingel werd hij in oktober vorig jaar ook al uitgeroepen tot Beste Jonge Acteur. Ook de Prijs voor Beste Film ging er uiteindelijk naar Allez, Eddy!

De hoofdprijs, de Coming-of-Age Best International Film Award, ging ook naar Allez, Eddy! Onder de eerdere winnaars van deze award vinden we o.a. Tomboy en Let The Right One In terug.

Hartverwarmende komedie

Allez, Eddy! is een hartverwarmende komedie die zich in een niet nader bepaald idyllisch dorp in het midden van de jaren '70 afspeelt. Blommaert vertolkt de rol van de 11-jarige Freddy, een groot wielertalent en fan van Eddy Merckx.

Op een dag opent de eerste supermarkt in het dorp zijn deuren, tot grote schrik van Freddy's vader die de lokale slager is. Ter gelegenheid van de opening organiseert het grootwarenhuis een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx zal ontmoeten.

Ondanks het feit dat zijn vader een fervent tegenstander is, schrijft Freddy zich stiekem in. Door zijn deelname aan de race opent er zich niet alleen voor hem, maar ook voor alle mensen rondom Freddy een nieuwe wereld.

Na zijn release in België in het voorjaar van 2012, begon de film aan een internationale tour met stops op festivals zoals deze van Gijon, Utrecht en Palm Springs waar het publiek hem in de top-drie van festivallievelingen stemde. Onlangs presenteerde Gert Embrechts Allez, Eddy! nog op het Cinequest filmfestival in het Amerikaanse San Diego.

Naast Jelte Blommaert worden de andere belangrijke rollen gespeeld door Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Els Dottermans. Producente is Jacqueline de Goeij voor Ciné Cri de Coeur. (MS)

Terwijl hoofdrolspeler Jelte Blommaert met de Prijs voor Beste Nieuwkomer aan de haal ging, werd Allez, Eddy! zelf uitgeroepen tot Beste Internationale Film. Andere winnaars waren o.a. het Zwitserse Sister van Ursula Meier, dat ook twee Prijzen in de wacht sleepte, en Moonrise Kingdom waarvoor Alexandre Desplat de Prijs voor Beste Soundtrack kreeg. De jury van de Coming-Of-Age Movie Awards verklaarde onder de indruk te zijn van de acteerprestaties van Jelte Blommaert als Freddy in de film en noemde het een 'fantastisch debuut van een getalenteerd performer'. Voor de 13-jarige Blommaert is deze Prijs voor Beste Nieuwkomer niet de eerste onderscheiding. Tijdens het 17e Internationaal Filmfestival voor Kinder- en Jeugdfilms in het Duitse Schingel werd hij in oktober vorig jaar ook al uitgeroepen tot Beste Jonge Acteur. Ook de Prijs voor Beste Film ging er uiteindelijk naar Allez, Eddy! De hoofdprijs, de Coming-of-Age Best International Film Award, ging ook naar Allez, Eddy! Onder de eerdere winnaars van deze award vinden we o.a. Tomboy en Let The Right One In terug.Hartverwarmende komedie Allez, Eddy! is een hartverwarmende komedie die zich in een niet nader bepaald idyllisch dorp in het midden van de jaren '70 afspeelt. Blommaert vertolkt de rol van de 11-jarige Freddy, een groot wielertalent en fan van Eddy Merckx. Op een dag opent de eerste supermarkt in het dorp zijn deuren, tot grote schrik van Freddy's vader die de lokale slager is. Ter gelegenheid van de opening organiseert het grootwarenhuis een wielerwedstrijd waarbij de winnaar Eddy Merckx zal ontmoeten. Ondanks het feit dat zijn vader een fervent tegenstander is, schrijft Freddy zich stiekem in. Door zijn deelname aan de race opent er zich niet alleen voor hem, maar ook voor alle mensen rondom Freddy een nieuwe wereld. Na zijn release in België in het voorjaar van 2012, begon de film aan een internationale tour met stops op festivals zoals deze van Gijon, Utrecht en Palm Springs waar het publiek hem in de top-drie van festivallievelingen stemde. Onlangs presenteerde Gert Embrechts Allez, Eddy! nog op het Cinequest filmfestival in het Amerikaanse San Diego. Naast Jelte Blommaert worden de andere belangrijke rollen gespeeld door Peter Van den Begin, Barbara Sarafian en Els Dottermans. Producente is Jacqueline de Goeij voor Ciné Cri de Coeur. (MS)