Khayelitsha is een troosteloze township aan de buitenrand van Kaapstad. Het geweld tiert er, zoals in de meeste Zuid-Afrikaanse townships, welig. Aardman Studios hoopt met een gloednieuwe "animation academy" een klein licht aan het eind van de met jeugdbendes gevulde tunnel te brengen.

Hollywood aan de Tafelberg

Kaapstad kent al enkele jaren een bloei van de filmindustrie, talloze buitenlandse productiehuizen vestigen zich in het aangename klimaat. Jammer genoeg zijn het vooral blanke jongeren die er werk kunnen vinden als animator of cameraman. De opleidingen die zij volgen aan de scholen in Kaapstad zijn echter hopeloos te duur voor de zwarte jongeren van de townships.

Het aantal schoolverlaters in Khayelitsha is gigantisch. Dit is in de eerste plaats te wijten aan het bendegeweld, dat er tegelijk voor zorgt dat leraars vaker niet dan wel opdagen. Van de 900 000 mensen die in Khayelitsha wonen heeft het grootste deel geen job. Vaak is er maar geld voor één schamel maal per dag. Door de "animation academy" in dit gedeelte van Kaapstad te vestigen, hoopt men het onbenutte talent van de township een kans te kunnen geven. Grote poorten en camerabeveiliging moeten de geweldenaars met slechte bedoelingen op een afstand houden.

De principes van ome Walt

Directeur Gary Kachelhoffer vertelde aan The Guardian dat er, hoewel ze kunnen genieten van een beurs, rekening zal worden gehouden met het beperkte budget van de studenten. Zo wordt er geen huiswerk meegegeven waar een computer voor nodig is. "We zullen in de eerste plaats de 28 animatieprincipes van Walt Disney aanleren, in het derde trimester moet elke student als eindwerk een productie van een minuut maken. De nodige computeranimatie zullen de studenten op de schoolcomputers kunnen maken."

Kachelhoffer hoopt dat de filmindustrie van Kaapstad mee op de kar springt. Hij is er niettemin vrij gerust in. De studio's in Kaapstad zijn immers "wanhopig op zoek naar personeel."

Wat het aandeel van Aardman precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Arthur Sheriff van de Britse animatiestudio schuift naar voor dat "de afgestudeerde Zuid-Afrikanen op het hoofdkwartier in Bristol stage kunnen lopen en dat onze animatoren in Kaapstad af en toe een 'masterclass' zullen geven."

Jan Walraven

Khayelitsha is een troosteloze township aan de buitenrand van Kaapstad. Het geweld tiert er, zoals in de meeste Zuid-Afrikaanse townships, welig. Aardman Studios hoopt met een gloednieuwe "animation academy" een klein licht aan het eind van de met jeugdbendes gevulde tunnel te brengen. Hollywood aan de TafelbergKaapstad kent al enkele jaren een bloei van de filmindustrie, talloze buitenlandse productiehuizen vestigen zich in het aangename klimaat. Jammer genoeg zijn het vooral blanke jongeren die er werk kunnen vinden als animator of cameraman. De opleidingen die zij volgen aan de scholen in Kaapstad zijn echter hopeloos te duur voor de zwarte jongeren van de townships.Het aantal schoolverlaters in Khayelitsha is gigantisch. Dit is in de eerste plaats te wijten aan het bendegeweld, dat er tegelijk voor zorgt dat leraars vaker niet dan wel opdagen. Van de 900 000 mensen die in Khayelitsha wonen heeft het grootste deel geen job. Vaak is er maar geld voor één schamel maal per dag. Door de "animation academy" in dit gedeelte van Kaapstad te vestigen, hoopt men het onbenutte talent van de township een kans te kunnen geven. Grote poorten en camerabeveiliging moeten de geweldenaars met slechte bedoelingen op een afstand houden. De principes van ome WaltDirecteur Gary Kachelhoffer vertelde aan The Guardian dat er, hoewel ze kunnen genieten van een beurs, rekening zal worden gehouden met het beperkte budget van de studenten. Zo wordt er geen huiswerk meegegeven waar een computer voor nodig is. "We zullen in de eerste plaats de 28 animatieprincipes van Walt Disney aanleren, in het derde trimester moet elke student als eindwerk een productie van een minuut maken. De nodige computeranimatie zullen de studenten op de schoolcomputers kunnen maken." Kachelhoffer hoopt dat de filmindustrie van Kaapstad mee op de kar springt. Hij is er niettemin vrij gerust in. De studio's in Kaapstad zijn immers "wanhopig op zoek naar personeel." Wat het aandeel van Aardman precies zal zijn, is nog niet helemaal duidelijk. Arthur Sheriff van de Britse animatiestudio schuift naar voor dat "de afgestudeerde Zuid-Afrikanen op het hoofdkwartier in Bristol stage kunnen lopen en dat onze animatoren in Kaapstad af en toe een 'masterclass' zullen geven." Jan Walraven