U zal het misschien niet geloven, maar het is dus technisch mogelijk om films te laten "regisseren" door een aap. Op het Offscreen Filmfestival werd dat afgelopen zondag bewezen met de vertoning van Oeidipe: de eerste kortfilm van de hand van een capucijnaapje. Offscreen zette het bizarre "kunstwerkje" extra kracht bij met de avant-première van Capucine, een bijzonder amusante Franse documentaire die illustreert hoe het aapje erin slaagde zijn kortfilm te realiseren.

Ruim tien jaar lang sleutelde het Japanse researchcentrum voor dierlijke talen op het afgelegen eiland Osumi aan de techniek om intelligente capucijnaapjes, die eerder al werden ingezet om gehandicapte patiënten bij te staan, ook de filmtaal te leren begrijpen.

De 22 jarige Capucine sprong vrijwel onmiddellijk in het oog als een van de meer creatieve aapjes die de essentie van beeld en geluid snel onder de knie had. Hij ontwikkelde een enthousiaste voorkeur voor science fiction klassiekers zoals King Kong, The Ape Man, Planet of the Apes, 2001: A Space Odyssey, The Jungle Book en E.T. De researchers gaven hem vervolgens een opleiding tot regisseur, door technologie te herontwikkelen op maat van de primaat.

Capucine kreeg een regisseurstoel toebedeeld, selecteerde protagonisten, rekwisieten en achtergronden en - zoals het een echte regisseur betaamt - ging op de set zelfs over tot het afsnauwen van zijn personeel. Enkel door een beroep te doen op zijn verbeelding, en ook wel door keuzes te maken uit bestaande sequenties uit de filmgeschiedenis, bokste het beestje een experimenteel-audiovisueel pareltje in elkaar.

De ruwe beelden die het aapje maakte werden opgestuurd naar een montagecel voor de final touch. Het resultaat is even hallucinant als verbluffend: agressieve bijen in space, gigantische gorilla's en barbiemoeders met borsten waaruit bommen worden afgevuurd, het zijn maar enkele van de gekke taferelen die zich mengen met iconische scènes uit de filmgeschiedenis. Beeld en geluid van Voyage Dans La Lune, E.T., American Beauty, 2001: A Space Odyssey, The Terminator en traditionele platformgames van Donkey Kong werden allen door het het aapje in de mix gegooid, met verbijsterend resultaat.

Ons voorstel? Subsidies opzijhouden voor Capucine's eerste langspeelfilm en vervolgens aan James Cameron laten zien dat een aap wel degelijk beter kan dan Avatar. Dat zou pas filmgeschiedenis zijn!

Capucine gooide hoge ogen op het European Filmfestival in 2009, waar hij zijn internationale debuut maakte. Je kan het zien in onderstaand filmpje:

Andreas Ilegems

U zal het misschien niet geloven, maar het is dus technisch mogelijk om films te laten "regisseren" door een aap. Op het Offscreen Filmfestival werd dat afgelopen zondag bewezen met de vertoning van Oeidipe: de eerste kortfilm van de hand van een capucijnaapje. Offscreen zette het bizarre "kunstwerkje" extra kracht bij met de avant-première van Capucine, een bijzonder amusante Franse documentaire die illustreert hoe het aapje erin slaagde zijn kortfilm te realiseren. Ruim tien jaar lang sleutelde het Japanse researchcentrum voor dierlijke talen op het afgelegen eiland Osumi aan de techniek om intelligente capucijnaapjes, die eerder al werden ingezet om gehandicapte patiënten bij te staan, ook de filmtaal te leren begrijpen. De 22 jarige Capucine sprong vrijwel onmiddellijk in het oog als een van de meer creatieve aapjes die de essentie van beeld en geluid snel onder de knie had. Hij ontwikkelde een enthousiaste voorkeur voor science fiction klassiekers zoals King Kong, The Ape Man, Planet of the Apes, 2001: A Space Odyssey, The Jungle Book en E.T. De researchers gaven hem vervolgens een opleiding tot regisseur, door technologie te herontwikkelen op maat van de primaat. Capucine kreeg een regisseurstoel toebedeeld, selecteerde protagonisten, rekwisieten en achtergronden en - zoals het een echte regisseur betaamt - ging op de set zelfs over tot het afsnauwen van zijn personeel. Enkel door een beroep te doen op zijn verbeelding, en ook wel door keuzes te maken uit bestaande sequenties uit de filmgeschiedenis, bokste het beestje een experimenteel-audiovisueel pareltje in elkaar. De ruwe beelden die het aapje maakte werden opgestuurd naar een montagecel voor de final touch. Het resultaat is even hallucinant als verbluffend: agressieve bijen in space, gigantische gorilla's en barbiemoeders met borsten waaruit bommen worden afgevuurd, het zijn maar enkele van de gekke taferelen die zich mengen met iconische scènes uit de filmgeschiedenis. Beeld en geluid van Voyage Dans La Lune, E.T., American Beauty, 2001: A Space Odyssey, The Terminator en traditionele platformgames van Donkey Kong werden allen door het het aapje in de mix gegooid, met verbijsterend resultaat. Ons voorstel? Subsidies opzijhouden voor Capucine's eerste langspeelfilm en vervolgens aan James Cameron laten zien dat een aap wel degelijk beter kan dan Avatar. Dat zou pas filmgeschiedenis zijn! Capucine gooide hoge ogen op het European Filmfestival in 2009, waar hij zijn internationale debuut maakte. Je kan het zien in onderstaand filmpje:Andreas Ilegems