François Ozon maakte met Swimming Pool in 2003 al een variant op Jacques Derays sensuele klassieker La piscine (1969). Dit keer waagt Luca Guadagnino zich aan een soort remake waarin Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson én Matthias Schoenaerts rond het zwembad - en vooral rond elkaar - kronkelen.

Swinton speelt een rockdiva die rust zoekt op het afgelegen eiland Pantelleria, Schoenaerts haar nieuwe, jonge vlam, Fiennes haar flamboyante ex-producer die komt logeren en Dakota Johnson diens verleidelijke tienerdochter.

Ralph Fiennes en Dakota Johnson, die zijn tienerdochter Penelope speelt.

Seksuele, psychologische en andere intriges hangen van bij het begin in de zomerlucht. En net als in zijn vorige film Io sono l'amore - ook al over gedoemde en verboden passie - borstelt Guadagnino alles wulps in beeld, met bizarre overgangen, vreemde zoom-ins en bruuske tilts, alsof hij tussen de romantische innuendo's per se zijn postmoderne signatuur wil zetten.

Wat op het eerste niveau een ménage à quatre vol onder- en bovenhuidse spanningen is, én vol sexy volk met weinig kleren aan, zwelt aan tot een excentrieke metafilm die niet alleen knipoogt naar La piscine, maar ook naar de heetgebakerde films van Joseph Losey of Ken Russell.

Subtiel en grotesk, donker en ironisch, kunstig en kitscherig tegelijk. Een prima excuus om twee uur in de lome zon rond het zwembad te hangen.

François Ozon maakte met Swimming Pool in 2003 al een variant op Jacques Derays sensuele klassieker La piscine (1969). Dit keer waagt Luca Guadagnino zich aan een soort remake waarin Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson én Matthias Schoenaerts rond het zwembad - en vooral rond elkaar - kronkelen. Swinton speelt een rockdiva die rust zoekt op het afgelegen eiland Pantelleria, Schoenaerts haar nieuwe, jonge vlam, Fiennes haar flamboyante ex-producer die komt logeren en Dakota Johnson diens verleidelijke tienerdochter. Seksuele, psychologische en andere intriges hangen van bij het begin in de zomerlucht. En net als in zijn vorige film Io sono l'amore - ook al over gedoemde en verboden passie - borstelt Guadagnino alles wulps in beeld, met bizarre overgangen, vreemde zoom-ins en bruuske tilts, alsof hij tussen de romantische innuendo's per se zijn postmoderne signatuur wil zetten. Wat op het eerste niveau een ménage à quatre vol onder- en bovenhuidse spanningen is, én vol sexy volk met weinig kleren aan, zwelt aan tot een excentrieke metafilm die niet alleen knipoogt naar La piscine, maar ook naar de heetgebakerde films van Joseph Losey of Ken Russell. Subtiel en grotesk, donker en ironisch, kunstig en kitscherig tegelijk. Een prima excuus om twee uur in de lome zon rond het zwembad te hangen.