Maps to the Stars
David Cronenberg, Can - In competitie

Verwacht van de nieuwe film van David Cronenberg een sardonische satire op de hedendaagse celibritycultus, met Julianne Moore als gevallen Hollywoodgodin, John Cusack als zelfhulpgoeroe, Mia Wasikowska als tienersterretje uit rehab, dode en andere geesten plus Carrie Fischer - het wordt écht eng - als Carrie Fischer. Een nachtmerrieachtige trip over Sunset Boulevard met Robert Pattinson als aspirant-schrijver die bijklust als limochauffeur, de Canadese regisseur als grijnzende gids en het deuntje Burn Hollywood Burn op volume elf door de woofers knallend.Jimmy's Hall
Ken Loach, vk - In competitie

Working-class held van deze biopic is politiek activist James Gralton (Barry Ward), die het in het Ierland van de jaren 1920 aan de stok kreeg met de katholieke kerk en in 1933 naar de States werd gedeporteerd. Reden? Gralton runde een dancehall waar, tussen het heupwiegen en kontzwaaien op jazzy deuntjes door, ook al eens de Internationale of een opzwepende politieke speech weerklonk. Ook op zijn 77ste werpt ken Loach, vaandeldrager van de Britse sociale cinema, de barricades op.Foxcatcher
Bennett Miller, VS - In competitie

Na Mickey Rourke in The Wrestler is het de beurt aan Channing Tatum en Mark Ruffalo om een worstelpakje aan te trekken, in deze biopic over de broers Mark en Dave Schultz, die in 1984 allebei olympisch kampioen werden. Regisseur Bennett Miller - van Capote (2005) en Moneyball (2011) - focust in dit donkere psychodrama vooral op de relatie van beide broers met hun schizofrene coach John Eleuthère du Pont, die zijn poulain Dave Schultz in 1996 richting eeuwige arena knalde.The Homesman
Tommy Lee Jones, VS - In competitie

Negen jaar na zijn ook al voor Cannes geselecteerde regiedebuut The Three Burials of Melquiades Estrada duikt Tommy Lee Jones weer de regiestoel én de prairie in. Deze keer om er zich op te werpen als de nukkige beschermengel van een pioniersvrouw (Hilary Swank) die enkele mentaal labiele vrouwen langs outlaws, indianen en vooroordelen van Nebraska naar Iowa moet zien te gidsen.Jauja
Lisandro Alonso, Arg - Un Certain Regard

Aan de Lisandro Alonso om aan de Cote d'Azur de eer van de slow cinema hoog te houden. Dat mag hij doen in Un Certain Regard, de nevensectie voor iets minder voor de hand liggende films van net iets minder gevestigd regietalent. De Argentijn brengt voor het eerst een heuse Hollywoodster mee: zijn landgenoot Viggo Mortensen. Hij vertolkt een Deense pionier die, ergens in de negentiende eeuw, met zijn dochter door het desolate Patagonië trekt.

Lost River
Ryan Gosling, VS - Un Certain Regard

Voorlopig hangt er nog een dik mistgordijn rond het zelfgeschreven regiedebuut van de Hollywoodacteur, dat oorspronkelijk 'How to Catch a Monster' moest heten, maar naar verluidt gaat het om een bizarre fabel over een familie die boven een macabere onderwaterwereld woont, en die het midden houdt tussen - laat uw verbeelding loos gaan - The Goonies en Twin Peaks. Christina Hendricks speelt de alleenstaande moeder des verdoemde huizes, Saoirse Ronan is het rare buurmeisje en ook Eva Mendes passeert de lynchiaanse revue.


The Captive
Atom Egoyan, Can - In competitie

De zesde competitie-inzending van de Canadees Atom Egoyan is een psychologische thriller over een huisvader (Ryan Reynolds) wiens dochter gekidnapt wordt, en waarvan de trailer, met zijn ondergesneeuwde landschappen, klinische sfeertje en familiale trauma's, doet denken aan The Sweet Hereafter.
Winter's Sleep
Nuri Bilge Ceylan, Tur - In competitie

Dit jaar doet de 'Turkse Antonioni' opnieuw een poging om de Gouden Palm binnen te rijven met Winter's Sleep, een existentieel drama over een gepensioneerd acteur, diens jonge vrouw en diens zuster die zijn scheiding nog steeds niet heeft verwerkt. Alle actie speelt zich af in een klein hotel in het hartje van een ondergesneeuwd Cappadocië (goed voor 190 minuten cinema!).
Coming Home
Zhang Yimou, China - buiten competitie

Dit heimatdrama van China's enige Cannes-ambassadeur, vertoond buiten competitie, speelt zich hoofdzakelijk af tijdens de Culturele Revolutie en focust op een intellectueel die na zijn terugkeer uit Amerika in een werkkamp belandt, tot horreur van zijn vrouw.
Cold in July
Jim Mickle, VS - Quinzaine des Réalisateurs

Naast Fabrice du Welz' huivertrip Alleluia is er in de Quinzaine des Réalisateurs - die nieuw lichters meer kansen geeft - ook plek voor Cold in July van Amerikaans indietalent Jim Mickle, die vorig jaar al een familie kannibalen op de Croisette losliet met We Are What We Are. Ditmaal komt Mickle aangewaaid met een moerasdonkere wraakthriller naar de neonoirroman van Joe R. Lansdale, met Michael C. Hall, Sam Shepard en Don Johnson in de hoofdrollen. Pulp Fiction, met hoofdletter B.
Saint Laurent
Bertrand Bonello, Fra - In competitie

In Bertrand Bonello's biopic over de beroemde couturier - al de tweede al dit jaar, na het truttige Yves Saint Laurent - trekt Gaspard Ulliel het piekfijne maatpak van de designende dandy aan, mag onze Jérémie Renier diens minnaar en manager Pierre Bergé vertolken en mag Léa Seydoux YSL's tuxedo's en doorzichtige blouses showen als diens fetisjmodel Loulou de la Falaise.

Adieu au language
Jean-Luc Godard, Fra - In competitie

Films in traditionele, narratieve zin maakt het inmiddels 83-jarige, vaak verguisde en nog vaker aanbeden monstre sacré van de zevende kunst allang niet meer. Maar, zoals hij zelf ooit orakelde, 'elk verhaal heeft een begin, een midden en een einde, alleen niet noodzakelijk in die volgorde'. En gelet op de cryptische trailer - met een Britse gentleman, een naakte vrouw, een hond, een boek en een boot - blijft hij zijn credo ook deze keer koppig trouw en mag de kijker de poëtische puzzel zelf leggen.

DE BELGEN

Deux jours, une nuit
Jean-Pierre en Luc Dardenne, Bel - In competitie

De Waalse filmbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne reizen af richting La Croisette met in hun bagage de nieuwe film waarmee ze - na Rosetta (1999) en L'Enfant (2005) - een historische derde Gouden Palm kunnen winnen. Voor 'Deux jours, une nuit' hebben ze straks alvast een grote troef: hoofdrolspeelster Marion Cotillard, de grootste Franse filmster van het moment. Zij speelt de van een depressie herstellende huismoeder Sandra die een weekend de tijd heeft om minstens negen van zestien collega's ervan te overtuigen een premie van 1000 euro te laten vallen zodat zij haar werk kan behouden.

Alleluia
Fabrice du Welz, Bel - Quinzaine des Réalisateurs

Brusselaar Fabrice du Welz mag zijn nieuwe langspeler Alleluia presenteren, geselecteerd in de Quinzaine des Réalisateurs. De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een geschift koppel dat in de jaren veertig in de Verenigde Staten verschillende eenzame weduwen oplichtte en vermoordde.
In de versie van Du Welz heten de moordlustige tortelduifjes Gloria en Michel, en worden ze vertolkt door de Spaanse actrice Lola Dueñas (Mar adentro, Volver) en de Franse acteur Laurent Lucas. 'Een behoorlijk extreme film over jaloezie en destructieve liefde', aldus Du Welz.


Les corps étrangers
Laura Wandel, Bel - kortfilmcompetitie

In het vijftien minuten durende drama van de jonge regisseuse Laura Wandel, naast de broertjes Dardenne natuurlijk, de tweede Belgische kanshebber op een Gouden Palm, leert een oorlogsfotograaf met een geamputeerd been (Alain Eloy) in een gemeentelijk zwembad met de hulp van een fysiotherapeut omgaan met zijn nieuwe lichaam. 'Het gaat in wezen over de vrees hoe anderen naar ons kijken', nuanceert de cineaste.Maps to the Stars David Cronenberg, Can - In competitie Verwacht van de nieuwe film van David Cronenberg een sardonische satire op de hedendaagse celibritycultus, met Julianne Moore als gevallen Hollywoodgodin, John Cusack als zelfhulpgoeroe, Mia Wasikowska als tienersterretje uit rehab, dode en andere geesten plus Carrie Fischer - het wordt écht eng - als Carrie Fischer. Een nachtmerrieachtige trip over Sunset Boulevard met Robert Pattinson als aspirant-schrijver die bijklust als limochauffeur, de Canadese regisseur als grijnzende gids en het deuntje Burn Hollywood Burn op volume elf door de woofers knallend. Jimmy's Hall Ken Loach, vk - In competitie Working-class held van deze biopic is politiek activist James Gralton (Barry Ward), die het in het Ierland van de jaren 1920 aan de stok kreeg met de katholieke kerk en in 1933 naar de States werd gedeporteerd. Reden? Gralton runde een dancehall waar, tussen het heupwiegen en kontzwaaien op jazzy deuntjes door, ook al eens de Internationale of een opzwepende politieke speech weerklonk. Ook op zijn 77ste werpt ken Loach, vaandeldrager van de Britse sociale cinema, de barricades op. Foxcatcher Bennett Miller, VS - In competitie Na Mickey Rourke in The Wrestler is het de beurt aan Channing Tatum en Mark Ruffalo om een worstelpakje aan te trekken, in deze biopic over de broers Mark en Dave Schultz, die in 1984 allebei olympisch kampioen werden. Regisseur Bennett Miller - van Capote (2005) en Moneyball (2011) - focust in dit donkere psychodrama vooral op de relatie van beide broers met hun schizofrene coach John Eleuthère du Pont, die zijn poulain Dave Schultz in 1996 richting eeuwige arena knalde. The Homesman Tommy Lee Jones, VS - In competitie Negen jaar na zijn ook al voor Cannes geselecteerde regiedebuut The Three Burials of Melquiades Estrada duikt Tommy Lee Jones weer de regiestoel én de prairie in. Deze keer om er zich op te werpen als de nukkige beschermengel van een pioniersvrouw (Hilary Swank) die enkele mentaal labiele vrouwen langs outlaws, indianen en vooroordelen van Nebraska naar Iowa moet zien te gidsen. JaujaLisandro Alonso, Arg - Un Certain Regard Aan de Lisandro Alonso om aan de Cote d'Azur de eer van de slow cinema hoog te houden. Dat mag hij doen in Un Certain Regard, de nevensectie voor iets minder voor de hand liggende films van net iets minder gevestigd regietalent. De Argentijn brengt voor het eerst een heuse Hollywoodster mee: zijn landgenoot Viggo Mortensen. Hij vertolkt een Deense pionier die, ergens in de negentiende eeuw, met zijn dochter door het desolate Patagonië trekt. Lost River Ryan Gosling, VS - Un Certain Regard Voorlopig hangt er nog een dik mistgordijn rond het zelfgeschreven regiedebuut van de Hollywoodacteur, dat oorspronkelijk 'How to Catch a Monster' moest heten, maar naar verluidt gaat het om een bizarre fabel over een familie die boven een macabere onderwaterwereld woont, en die het midden houdt tussen - laat uw verbeelding loos gaan - The Goonies en Twin Peaks. Christina Hendricks speelt de alleenstaande moeder des verdoemde huizes, Saoirse Ronan is het rare buurmeisje en ook Eva Mendes passeert de lynchiaanse revue. The Captive Atom Egoyan, Can - In competitie De zesde competitie-inzending van de Canadees Atom Egoyan is een psychologische thriller over een huisvader (Ryan Reynolds) wiens dochter gekidnapt wordt, en waarvan de trailer, met zijn ondergesneeuwde landschappen, klinische sfeertje en familiale trauma's, doet denken aan The Sweet Hereafter. Winter's SleepNuri Bilge Ceylan, Tur - In competitie Dit jaar doet de 'Turkse Antonioni' opnieuw een poging om de Gouden Palm binnen te rijven met Winter's Sleep, een existentieel drama over een gepensioneerd acteur, diens jonge vrouw en diens zuster die zijn scheiding nog steeds niet heeft verwerkt. Alle actie speelt zich af in een klein hotel in het hartje van een ondergesneeuwd Cappadocië (goed voor 190 minuten cinema!). Coming Home Zhang Yimou, China - buiten competitie Dit heimatdrama van China's enige Cannes-ambassadeur, vertoond buiten competitie, speelt zich hoofdzakelijk af tijdens de Culturele Revolutie en focust op een intellectueel die na zijn terugkeer uit Amerika in een werkkamp belandt, tot horreur van zijn vrouw. Cold in JulyJim Mickle, VS - Quinzaine des Réalisateurs Naast Fabrice du Welz' huivertrip Alleluia is er in de Quinzaine des Réalisateurs - die nieuw lichters meer kansen geeft - ook plek voor Cold in July van Amerikaans indietalent Jim Mickle, die vorig jaar al een familie kannibalen op de Croisette losliet met We Are What We Are. Ditmaal komt Mickle aangewaaid met een moerasdonkere wraakthriller naar de neonoirroman van Joe R. Lansdale, met Michael C. Hall, Sam Shepard en Don Johnson in de hoofdrollen. Pulp Fiction, met hoofdletter B. Saint LaurentBertrand Bonello, Fra - In competitie In Bertrand Bonello's biopic over de beroemde couturier - al de tweede al dit jaar, na het truttige Yves Saint Laurent - trekt Gaspard Ulliel het piekfijne maatpak van de designende dandy aan, mag onze Jérémie Renier diens minnaar en manager Pierre Bergé vertolken en mag Léa Seydoux YSL's tuxedo's en doorzichtige blouses showen als diens fetisjmodel Loulou de la Falaise. Adieu au language Jean-Luc Godard, Fra - In competitie Films in traditionele, narratieve zin maakt het inmiddels 83-jarige, vaak verguisde en nog vaker aanbeden monstre sacré van de zevende kunst allang niet meer. Maar, zoals hij zelf ooit orakelde, 'elk verhaal heeft een begin, een midden en een einde, alleen niet noodzakelijk in die volgorde'. En gelet op de cryptische trailer - met een Britse gentleman, een naakte vrouw, een hond, een boek en een boot - blijft hij zijn credo ook deze keer koppig trouw en mag de kijker de poëtische puzzel zelf leggen. DE BELGEN Deux jours, une nuitJean-Pierre en Luc Dardenne, Bel - In competitieDe Waalse filmbroers Jean-Pierre en Luc Dardenne reizen af richting La Croisette met in hun bagage de nieuwe film waarmee ze - na Rosetta (1999) en L'Enfant (2005) - een historische derde Gouden Palm kunnen winnen. Voor 'Deux jours, une nuit' hebben ze straks alvast een grote troef: hoofdrolspeelster Marion Cotillard, de grootste Franse filmster van het moment. Zij speelt de van een depressie herstellende huismoeder Sandra die een weekend de tijd heeft om minstens negen van zestien collega's ervan te overtuigen een premie van 1000 euro te laten vallen zodat zij haar werk kan behouden. AlleluiaFabrice du Welz, Bel - Quinzaine des Réalisateurs Brusselaar Fabrice du Welz mag zijn nieuwe langspeler Alleluia presenteren, geselecteerd in de Quinzaine des Réalisateurs. De film is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van een geschift koppel dat in de jaren veertig in de Verenigde Staten verschillende eenzame weduwen oplichtte en vermoordde. In de versie van Du Welz heten de moordlustige tortelduifjes Gloria en Michel, en worden ze vertolkt door de Spaanse actrice Lola Dueñas (Mar adentro, Volver) en de Franse acteur Laurent Lucas. 'Een behoorlijk extreme film over jaloezie en destructieve liefde', aldus Du Welz. Les corps étrangers Laura Wandel, Bel - kortfilmcompetitie In het vijftien minuten durende drama van de jonge regisseuse Laura Wandel, naast de broertjes Dardenne natuurlijk, de tweede Belgische kanshebber op een Gouden Palm, leert een oorlogsfotograaf met een geamputeerd been (Alain Eloy) in een gemeentelijk zwembad met de hulp van een fysiotherapeut omgaan met zijn nieuwe lichaam. 'Het gaat in wezen over de vrees hoe anderen naar ons kijken', nuanceert de cineaste.