Nosferatu (1922)

Omdat de erfgenamen van Dracula-bedenker Bram Stoker hun fiat niet gaven, herdoopte Duitse cineast F.W. Murnau zijn graaf tot Orlok en een stille klassieker was een feit, niet het minst vanwege schimmig hoofdacteur Max Schreck.

Dracula (1931)

Legendarische Hollywoodstudio Universal overtuigde de erven Stoker wel en castte Hongaars immigrant Bela Lugosi in de hoofdrol. Diens bizarre tongval maakte het titelpersonage onvergetelijk angstaanjagend. 'Childrrrrrren of the night!'

Horror of Dracula (1958)

Het Britse Hammer Films scoorde een monsterhit met hun versie van de Transsylvaanse bloedzuigerhistorie. Wat wil je ook? Het felle Technicolor-kleurenpallet deed het bloed en het vrouwelijk schoon er des te aantrekkelijker uitzien.

The Fearless Vampire Killers (1967)

Horror en humor: het is een combinatie die op het grote scherm zelden werkt. Roman Polanski klaarde de klus echter probleemloos in deze magistrale mix van sprookjesachtige sfeerschepping, barokke griezel en effectieve farce.

Daughters of Darkness (1971)

Franse arthousegodin Delphine Seyrig, een statig hotel aan zee en het stilistisch talent van Belgisch cineast Harry Kümel. Meer heb je niet nodig om een B-scenario over een bloed

drinkende gravin tot duurzame cultklassieker te verheffen.

Near Dark (1987)

'Meer western dan vampierprent!' luidde destijds de kritiek op Kathryn Bigelows doorbraakprent. Nu wordt de op een score van Tangerine Dream terende koortsdroom beschouwd als een der subversiefste der bloedzuigerfilms.

Bram Stoker's Dracula (1992)

Francis Ford Coppola trok alle registers open in deze bigbudgetupdate waarin Gary Oldman de opperbloedzuiger als een tragisch monster neerzet en verwijzingen naar het aidsvirus niet van de lucht zijn.

Interview with the Vampire (1994)

Eigenzinnig Iers cineast Neil Jordan beet zich volledig vast in deze peperdure Hollywoodbewerking van de gelijknamige Anne Rice-bestseller. Of hoe verklaar je anders de doorgedreven erotische spanning tussen 'A-listers' Tom Cruise en Brad Pitt?

Blade II (2002)

Laat het aan Mexicaanse genre-maestro Guillermo del Toro over om deze superieure sequel - waarin Wesley Snipes' bloedzuigerkiller het tegen enkele gemuteerde vampiers opneemt - up te graden tot popcornpret van de meest perverse soort.

Twilight (2008)

Robert Pattinson en Kristen Stewart braken harten en 'box office'-records als Edward en Bella, de bloedzuiger-die-niet-wil-bijten en de bakvis-vol-lustgevoelens. En plots was de vegetarische vampier een feit.

Let the Right One In (2008)

Van vegetarisme geen sprake in dit onderkoeld drama van Zweeds cineast Tomas Alfredson over de bizarre relatie tussen een vampiermeisje en een jongen die gepest wordt op school. Ook Amerikaanse remake Let Me In is best te pruimen.

Steven Tuffin

Nosferatu (1922) Omdat de erfgenamen van Dracula-bedenker Bram Stoker hun fiat niet gaven, herdoopte Duitse cineast F.W. Murnau zijn graaf tot Orlok en een stille klassieker was een feit, niet het minst vanwege schimmig hoofdacteur Max Schreck. Dracula (1931) Legendarische Hollywoodstudio Universal overtuigde de erven Stoker wel en castte Hongaars immigrant Bela Lugosi in de hoofdrol. Diens bizarre tongval maakte het titelpersonage onvergetelijk angstaanjagend. 'Childrrrrrren of the night!' Horror of Dracula (1958) Het Britse Hammer Films scoorde een monsterhit met hun versie van de Transsylvaanse bloedzuigerhistorie. Wat wil je ook? Het felle Technicolor-kleurenpallet deed het bloed en het vrouwelijk schoon er des te aantrekkelijker uitzien. The Fearless Vampire Killers (1967) Horror en humor: het is een combinatie die op het grote scherm zelden werkt. Roman Polanski klaarde de klus echter probleemloos in deze magistrale mix van sprookjesachtige sfeerschepping, barokke griezel en effectieve farce. Daughters of Darkness (1971) Franse arthousegodin Delphine Seyrig, een statig hotel aan zee en het stilistisch talent van Belgisch cineast Harry Kümel. Meer heb je niet nodig om een B-scenario over een bloed drinkende gravin tot duurzame cultklassieker te verheffen. Near Dark (1987) 'Meer western dan vampierprent!' luidde destijds de kritiek op Kathryn Bigelows doorbraakprent. Nu wordt de op een score van Tangerine Dream terende koortsdroom beschouwd als een der subversiefste der bloedzuigerfilms. Bram Stoker's Dracula (1992) Francis Ford Coppola trok alle registers open in deze bigbudgetupdate waarin Gary Oldman de opperbloedzuiger als een tragisch monster neerzet en verwijzingen naar het aidsvirus niet van de lucht zijn. Interview with the Vampire (1994) Eigenzinnig Iers cineast Neil Jordan beet zich volledig vast in deze peperdure Hollywoodbewerking van de gelijknamige Anne Rice-bestseller. Of hoe verklaar je anders de doorgedreven erotische spanning tussen 'A-listers' Tom Cruise en Brad Pitt? Blade II (2002) Laat het aan Mexicaanse genre-maestro Guillermo del Toro over om deze superieure sequel - waarin Wesley Snipes' bloedzuigerkiller het tegen enkele gemuteerde vampiers opneemt - up te graden tot popcornpret van de meest perverse soort. Twilight (2008) Robert Pattinson en Kristen Stewart braken harten en 'box office'-records als Edward en Bella, de bloedzuiger-die-niet-wil-bijten en de bakvis-vol-lustgevoelens. En plots was de vegetarische vampier een feit. Let the Right One In (2008) Van vegetarisme geen sprake in dit onderkoeld drama van Zweeds cineast Tomas Alfredson over de bizarre relatie tussen een vampiermeisje en een jongen die gepest wordt op school. Ook Amerikaanse remake Let Me In is best te pruimen. Steven Tuffin