10 acteurs die bijna een rol hadden in 'Harry Potter'

10 acteurs die bijna een rol hadden in 'Harry Potter'
Voor J.K. Rowling vroeg om alle personages te laten spelen door Britse acteurs was Robin Williams in de running voor de rol van vriendelijke reus Hagrid. De rol ging uiteindelijk naar Robbie Coltrane. © Reuters

(LP)

Robin Williams - Hagrid © Reuters

Voor J.K. Rowling vroeg om alle personages te laten spelen door Britse acteurs was Robin Williams in de running voor de rol van vriendelijke reus Hagrid. De rol ging uiteindelijk naar Robbie Coltrane.

Bob Hoskins - Horace Slughorn (Hildebrand Slakhoorn) © .

De 'Who Framed Roger Rabbit'-acteur nam bijna de rol van de excentrieke Slughorn voor zijn rekening. Uiteindelijk ging de rol naar Jim Broadbent.

Helen McCrory – Bellatrix Lestrange (Bellatrix van Detta) © Reuters

De rol van de wicked witch Bellatrix Lestrange was eigenlijk bedoeld voor Helen McCrory, maar haar zwangerschap stak hier een stokje voor. Helena Bonham Carter kroop in de huid van de heks en deed dat met verve. Helen speelde vanaf Harry Potter and the Half-Blood Prince de zus van het personage, Narcissa Malfoy.

Liam Aiken – Harry Potter © Reuters

De Amerikaanse Liam Aiken kende regisseur Chris Columbus, die de eerste twee delen van de filmreeks zou regisseren, al van de opnames voor Stepmom. De jonge acteur verloor in de race tegen Daniel Radcliffe, die wel Brits is.

Kate Winslet – Helena Ravenclaw (Helena Ravenklauw) © Reuters

De agent van de actrice sloeg de rol af omdat ze die te min vonden voor Winslet. De Britse actrice had dus nooit de keuze of ze het spook van Helena Ravenclaw wilde spelen of niet.

Patrick McGoohan & Ian McKellen – Albus Dumbledore (Perkamentus)

De casting van het wijze schoolhoofd van Zweinstein was er een van lange adem. Een van de eersten die in de running waren voor de rol van Dumbledore was Patrick McGoohan. Omwille van gezondheidsproblemen liet hij de rol aan zich voorbijgaan. Ook Sir Ian McKellen was in de running, maar vond dat de rol te hard leek op zijn personage uit The Lord of the Rings, Gandalf. Uiteindelijk kozen ze voor Richard Harris, die voor zijn dood twee keer in de huid kroop van de wijze tovenaar. Vanaf deel drie nam Michael Gambon het over.

Tilda Swinton – Sybill Trelawney (Sybilla Zwamdrift) © reuters

De lerares waarzeggerij werd bijna vertolkt door Tilda Swinton. Een rol die haar op het lijf geschreven staat. Toch was ook Emma Thompson perfect als de heerlijk gekke heks.

Jamie Campbell-Bower – Tom Riddle (Marten Vilijn) © REUTERS

Deblonde Britse acteur kreeg uiteindelijk de rol van Gellert Grindelwald, maar deed ook auditie voor de rol van Tom Riddle. Frank Dillane ging echter met de vertolking van dit personage aan de haal.

Tim Roth - Severus Snape (Severus Sneep) © REUTERS

Roth was in de running, maar koos ervoor om General Thade in Planet of the Apes te vertolken, die op hetzelfde moment gefilmd werd. Alan Rickman werd uiteindelijk legendarisch als de twijfelachtige tovenaar.

Hugh Grant - Gilderoy Lockhart (Gladianus Smalhart) © REUTERS

Voor Kenneth Branagh in de picture kwam, werd Hugh Grant gecast in de rol van de ijdele Gilderoy Lockhart. De drukke planning van Grant stond echter in de weg en hij moest verstek geven voor de rol.