Congolese wapens en mythologische poppen UGent tentoon

De Gentse universiteit gunt het publiek tijdens de Gentse Feesten een blik in zijn etnografische collecties. Ook aan de allerkleinsten is gedacht.

In het prachtige, voormalige klooster in hartje Gent, namelijk Het Pand, toont de UGent haar etnografische collecties. Naar aanleiding van de Gentse feesten openden twee nieuwe expo’s de deuren: ‘Vlijmscherp’ over Congolese wapens en ‘Uit de schaduw’ over Indonesische wajangfiguren.

Aangezien de richting Etnografische kunst enkele jaren geleden afgeschaft is, kan de collectie geen dienst meer doen als studiemateriaal. Daarom tracht Pauline van der Zee de collectie op een andere manier te ontsluiten. “De verzameling is opgestart in 1825, maar vooral professor en wereldautoriteit F.M. Olbrechts (1899-1958) heeft het museum sterk uitgebouwd. Hij gebruikte de kunstobjecten tijdens zijn colleges etnische kunst”, vertelt ze.

In totaal omvat de collectie zo’n vierduizend voorwerpen uit drie gebieden: Oceanië en Indonesië, de Amerika’s en sub-Saharaans Afrika. De Afrika-collectie is het meest uitgebreid en bevat vooral objecten uit Congo.

Schaduwspel

Curator Bruno Claessens, die als expert Afrikaanse kunst verbonden is aan de universiteit van Yale, snuisterde rond in die collectie en selecteerde voor ‘Vlijmscherp’ een veertigtal wapens. “Door hun sterk decoratieve karakter overstijgen ze het louter utilitaire, ze zijn een soort gesamtkunstwerk”, vertelt Van der Zee. Op die manier speelt de universiteit in op de feestelijkheden rond de vijftigjarige onafhankelijkheid van Congo.

Daarnaast kan het publiek in de kloostergangen kennismaken met de Indonesische wajangfiguren. ‘Uit de schaduw’ vertelt het verhaal van de populaire poppen die nu nog steeds voor schaduwspelen gebruikt worden. “Oorspronkelijk figureerden de poppen vooral in mythologisch geïnspireerde verhalen over goed en kwaad, maar nu zet men ze ook in om reclame te maken of om allerlei boodschappen mee te geven aan de bevolking”, stelt Van der Zee.

Het team heeft ook allerlei activiteiten voor kinderen in petto. Zo kunnen ze hun eigen wajangpop maken om er achteraf een schaduwspel mee te spelen. Naar aanleiding van de ingrepen van kunstenaar Camiel Van Breedam in de collectie bedacht het team een speciaal geheugenspel. In dat spel moeten kinderen het kunstwerk van Van Breedam in verband brengen met een voorwerp uit de collectie.

Elien Haentjens

‘Vlijmscherp’ en ‘Uit de schaduw’, tijdens de Gentse Feesten elke dag tussen 11-17 uur in Het Pand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content