De shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award 2013 is bekendgemaakt. Op de lijst staan tien schrijvers afkomstig uit diverse hoeken van de wereld.

Het unieke aan deze onderscheiding is de grote geldprijs die eraan verbonden is (€100.000) en de manier waarop de genomineerden gekozen worden. Bibliotheken van over de hele wereld krijgen immers de kans om hun favoriete werk te kiezen.

Bij de gelukkigen is dit jaar de Nederlandse auteur Tommy Wieringa, die nu ook buiten het Nederlandstalige gebied hoge ogen gooit. Hij werd met zijn roman 'Caesarion' geselecteerd. Daarnaast werden gevestigde waarden als Haruki Murakami met '1Q84' en Michel Houellebecq met 'La Carte et le Territoire' gekozen.

De voorwaarde voor een selectie is dat de roman in kwestie in het Engels geschreven of vertaald is. Als het winnende boek een vertaling is, wordt de geldprijs verdeeld: de auteur krijgt dan €75.000 en de vertaler €25.000.

De winnaar wordt op 6 juni 2013 gekozen door een jury van schrijvers. Dan weten we wie zich aansluit bij eerdere winnaars als Orhan Pamuk en Herta Müller. (CB)

De shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award 2013 is bekendgemaakt. Op de lijst staan tien schrijvers afkomstig uit diverse hoeken van de wereld. Het unieke aan deze onderscheiding is de grote geldprijs die eraan verbonden is (€100.000) en de manier waarop de genomineerden gekozen worden. Bibliotheken van over de hele wereld krijgen immers de kans om hun favoriete werk te kiezen. Bij de gelukkigen is dit jaar de Nederlandse auteur Tommy Wieringa, die nu ook buiten het Nederlandstalige gebied hoge ogen gooit. Hij werd met zijn roman 'Caesarion' geselecteerd. Daarnaast werden gevestigde waarden als Haruki Murakami met '1Q84' en Michel Houellebecq met 'La Carte et le Territoire' gekozen. De voorwaarde voor een selectie is dat de roman in kwestie in het Engels geschreven of vertaald is. Als het winnende boek een vertaling is, wordt de geldprijs verdeeld: de auteur krijgt dan €75.000 en de vertaler €25.000. De winnaar wordt op 6 juni 2013 gekozen door een jury van schrijvers. Dan weten we wie zich aansluit bij eerdere winnaars als Orhan Pamuk en Herta Müller. (CB)