Het gaat om Stefan Hertmans met zijn roman De opgang (De Bezige Bij), Erwin Mortier met De onbevlekte (De Bezige Bij), Lize Spit met Ik ben er niet (Das Mag) en Sien Volders met Oogst (Hollands Diep).

De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro.

De andere kandidaten op de longlist zijn Nederlandse schrijvers: Simone Atangana Bekono met Confrontaties (Lebowski), Gerda Blees met Wij zijn licht (Podium), Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep (Querido), Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken' (Atlas Contact), Matthijs Deen met Het lichtschip (Thomas Rap), Arnon Grunberg met Bezette gebieden (Lebowski), Laura van der Haar met Een week of vier (Podium), Thomas Heerma van Voss met Condities (Das Mag), Cindy Hoetmer met Min of meer opmerkelijke gebeurtenis uit het leven van een treuzelaar (Meulenhoff), Raoul de Jong met Jaguarman (De Bezige Bij), Herman Koch met Finse dagen (Ambo Anthos), Alma Mathijsen met Bewaar de zomer (De Bezige Bij), Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) en Ernst Timmer met Magma (Prometheus).

De jury van de literatuurprijs bestaat uit Lilianne Ploumen (lijsttrekker van de Nederlandse partij PvdA en oprichter van SheDecides), Judith Eiselin (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad), de Nederlandse auteur Johan Fretz, Maarten Moll (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant Het Parool) en Yves T'Sjoen (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit Gent).

Op 1 maart wordt de shortlist bekendgemaakt met de zes overgebleven kanshebbers. Op 11 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het gaat om Stefan Hertmans met zijn roman De opgang (De Bezige Bij), Erwin Mortier met De onbevlekte (De Bezige Bij), Lize Spit met Ik ben er niet (Das Mag) en Sien Volders met Oogst (Hollands Diep). De Libris Literatuurprijs wordt elk jaar toegekend aan de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. De winnaar ontvangt 50.000 euro.De andere kandidaten op de longlist zijn Nederlandse schrijvers: Simone Atangana Bekono met Confrontaties (Lebowski), Gerda Blees met Wij zijn licht (Podium), Merijn de Boer met De Saamhorigheidsgroep (Querido), Jeroen Brouwers met 'Cliënt E. Busken' (Atlas Contact), Matthijs Deen met Het lichtschip (Thomas Rap), Arnon Grunberg met Bezette gebieden (Lebowski), Laura van der Haar met Een week of vier (Podium), Thomas Heerma van Voss met Condities (Das Mag), Cindy Hoetmer met Min of meer opmerkelijke gebeurtenis uit het leven van een treuzelaar (Meulenhoff), Raoul de Jong met Jaguarman (De Bezige Bij), Herman Koch met Finse dagen (Ambo Anthos), Alma Mathijsen met Bewaar de zomer (De Bezige Bij), Marieke Lucas Rijneveld met Mijn lieve gunsteling (Atlas Contact) en Ernst Timmer met Magma (Prometheus). De jury van de literatuurprijs bestaat uit Lilianne Ploumen (lijsttrekker van de Nederlandse partij PvdA en oprichter van SheDecides), Judith Eiselin (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant NRC Handelsblad), de Nederlandse auteur Johan Fretz, Maarten Moll (auteur en literair recensent van de Nederlandse krant Het Parool) en Yves T'Sjoen (hoogleraar moderne Nederlandse literatuur aan de Universiteit Gent). Op 1 maart wordt de shortlist bekendgemaakt met de zes overgebleven kanshebbers. Op 11 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.