Uitvaart Marc Sleen: ‘Hoe kan je afscheid nemen van iemand die onsterfelijk is?’

© BELGA

Zaterdagmiddag is in een overvolle Sint-Clemenskerk in Hoeilaart een uitvaartplechtigheid gehouden voor Marc Sleen. Tijdens de dienst klonk vooral dankbaarheid.

In de getuigenissen werd Sleen zowel geprezen om zijn vakmanschap als tekenaar en meesterverteller als omwille van zijn warme vriendschap. Wat dit laatste betreft doken vaak de begrippen ‘schaken’ en ‘champagne drinken’ op. VTM-journalist Patrick Van Gompel, goede vriend van Sleen en gewezen voorzitter van de Bronzen Adhemarstichting, omschreef Sleen als ‘een warme man, begenadigd tekenaar en filmer, plaagstoot, geniale verhalenverzinner, snoodaard, jaloerse bok, levensgenieter, antimilitarist, Belg, unionist, vredesapostel, wereldburger, dieren- en mensenvriend, humanist en humorist’.

Allen uiten ook hun dankbaarheid omwille van het plezier dat Sleen eenieder bezorgt met zijn stripverhalen. “Jij toverde steeds een glimlach op mijn lippen, maar ook die van ontelbare lezers”, aldus levenspartner Catherina Kochuyt op het doodsprentje. “We zijn jou om 217 redenen eeuwig dankbaar”, zei Frank Van Leemput van de Stichting Marc Sleen. “Hoe kan je afscheid nemen van iemand die onsterfelijk is”, vroeg Noel Slangen zich af. “Nero is onsterfelijk”, verzekerde ook VRT-journalist Jan Hautekiet.

Laatste bladzijde

“We schrijven vandaag je laatste bladzijde en vullen die in zoals jij die ook steeds invulde, met name met een grote wafelenbak”, aldus de Hoeilaartse burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) tijdens de viering. Deze wafelenbak ging na afloop van de uitvaartplechtigheid door in het aanpalende Felix Sohiecentrum. Tientallen inwoners gingen in op de oproep van het gemeentebestuur van Hoeilaart om wafels te komen bakken en enkele honderden daagden op om te komen mee-eten.

Marc Sleen debuteerde in 1944 als politieke karikaturist in De Standaard, publiceerde ook cartoons in onder meer Het Volk en Spectator, maar ging al snel over tot het tekenen van langere stripverhalen zoals ‘Piet Fluwijn en Bolleke’. In 1947 startte hij met ‘De avonturen van Detectief Van Zwam’. Na 9 albums werd de serie herdoopt tot ‘De avonturen van Nero en Co’ die uitgroeide tot de succesreeks van Marc Sleen.

Vanaf 1992 beperkte hij zich tot het bedenken van de verhalen en liet hij het tekenen over aan Dirk Stallaert. Eind 2002 werd het 217e en laatste Nero-album ‘Zilveren Tranen’ uitgebracht. (Belga/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content