De eerste "Jan, Jans en de kinderen", een strip met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 in het Nederlandse tijdschrift Libelle.

Kruis tekende de wekelijkse strip bijna dertig jaar lang. In 1999 ging hij met pensioen en droeg hij zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werkt.

Emancipatie was een belangrijk thema in de strips van "Jan, Jans en de kinderen". Waar Jan eerst een wat conservatieve vaderrol bekleedt, keren de rollen later om en is het Jans die de carrièrevrouw wordt van de familie.

De eerste "Jan, Jans en de kinderen", een strip met autobiografische elementen, verscheen op 12 december 1970 in het Nederlandse tijdschrift Libelle. Kruis tekende de wekelijkse strip bijna dertig jaar lang. In 1999 ging hij met pensioen en droeg hij zijn werk over aan een groep tekenaars die onder de naam Studio Jan Kruis werkt.Emancipatie was een belangrijk thema in de strips van "Jan, Jans en de kinderen". Waar Jan eerst een wat conservatieve vaderrol bekleedt, keren de rollen later om en is het Jans die de carrièrevrouw wordt van de familie.