Spruyt krijgt de bekroning voor zijn 'Junker, een Pruisische Blues', een coming of age-verhaal over twee broers in een fictief adellijk Pruisisch geslacht. Aan deze prijs is een geldsom van 5000 euro verbonden en een tekening van de hand van de vorige winnaar, Typex.

Met het stripalbum heeft Spruyt volgens de jury opnieuw een pareltje voortgebracht. "Het spannende verhaal opent krachtig en grijpt langzaam naar de keel", staat te lezen in het juryverslag. "De sterke vertelling maakt de coming of age van het hoofdpersonage binnen de context van het begin van de Eerste Wereldoorlog voelbaar. Nevenpersonages met vormeloze gezichten roepen de strenge, anonieme klassemaatschappij van de vergane Pruisische natie in herinnering, waar geen ruimte is voor het individu."

De Willy Vandersteenprijs wordt georganiseerd door de erven Vandersteen in samenwerking met Stripgids, SABAM-ARTES en Stripdagen Haarlem/Stichting Beeldverhaal Nederland. Tot 2013 was het een tweejaarlijkse prijs, vanaf dit jaar zal hij jaarlijks worden uitgereikt.

Knack Focus Stripstrijd

De 36-jarige Spruyt debuteerde in 2006 met de kinderstripreeks 'De Bamburgers' en brak amper een jaar later helemaal door met de satirische strip 'SGF', waarmee hij de Knack Focus Stripstrijd won en daarom een jaar lang in het tijdschrift mocht publiceren. (Belga)

Spruyt krijgt de bekroning voor zijn 'Junker, een Pruisische Blues', een coming of age-verhaal over twee broers in een fictief adellijk Pruisisch geslacht. Aan deze prijs is een geldsom van 5000 euro verbonden en een tekening van de hand van de vorige winnaar, Typex. Met het stripalbum heeft Spruyt volgens de jury opnieuw een pareltje voortgebracht. "Het spannende verhaal opent krachtig en grijpt langzaam naar de keel", staat te lezen in het juryverslag. "De sterke vertelling maakt de coming of age van het hoofdpersonage binnen de context van het begin van de Eerste Wereldoorlog voelbaar. Nevenpersonages met vormeloze gezichten roepen de strenge, anonieme klassemaatschappij van de vergane Pruisische natie in herinnering, waar geen ruimte is voor het individu."De Willy Vandersteenprijs wordt georganiseerd door de erven Vandersteen in samenwerking met Stripgids, SABAM-ARTES en Stripdagen Haarlem/Stichting Beeldverhaal Nederland. Tot 2013 was het een tweejaarlijkse prijs, vanaf dit jaar zal hij jaarlijks worden uitgereikt. Knack Focus StripstrijdDe 36-jarige Spruyt debuteerde in 2006 met de kinderstripreeks 'De Bamburgers' en brak amper een jaar later helemaal door met de satirische strip 'SGF', waarmee hij de Knack Focus Stripstrijd won en daarom een jaar lang in het tijdschrift mocht publiceren. (Belga)