Quiz van de week - de antwoorden

Quiz van de week - de antwoorden
Met zijn uitspraak over hoe het bloedbad in Noorwegen niets is vergeleken met het leed dat de fastfoodindustrie dagelijks veroorzaakt, heeft Morrissey niet bepaald lof geoogst. Dat de voormalige Smithsfrontman weleens scherp uit de hoek durft te komen als het over dierenwelzijn en vegetarisme gaat, was wel al veel langer bekend, want in interviews neemt hij over die onderwerpen zelden een blad voor de mond. Waarmee heeft Morrissey het dierenleed op de wereld in het verleden nog niet vergeleken? A De Holocaust B Kindermoord C Slavernij In 2006 liet Morrissey weten dat hij tijdens zijn tournee Canada niet zou aandoen, uit protest tegen de jacht op zeehonden in het land. In een statement zei hij dat het argument van de Canadezen dat de zeehondenindustrie veel mensen werk verschaft vergelijkbaar is met de redenering 'dat de constructie van de gaskamers Duitsers jobs opleverde'. Enkele maanden geleden voer hij dan weer uit tegen de Britse premier en jachtliefhebber Cameron, en vergeleek hij jagen met moord op kinderen. Alleen slavernij is voor zover we konden nagaan nog niet opgedoken in Morrissey's stament, al heeft medevegetariër Paul McCartney die vergelijking wel al eens gemaakt. © CAMERA PRESS

1 Grote mond Morrissey © CAMERA PRESS

Met zijn uitspraak over hoe het bloedbad in Noorwegen niets is vergeleken met het leed dat de fastfoodindustrie dagelijks veroorzaakt, heeft Morrissey niet bepaald lof geoogst. Dat de voormalige Smithsfrontman weleens scherp uit de hoek durft te komen als het over dierenwelzijn en vegetarisme gaat, was wel al veel langer bekend, want in interviews neemt hij over die onderwerpen zelden een blad voor de mond. Waarmee heeft Morrissey het dierenleed op de wereld in het verleden nog niet vergeleken? A De Holocaust B Kindermoord C Slavernij In 2006 liet Morrissey weten dat hij tijdens zijn tournee Canada niet zou aandoen, uit protest tegen de jacht op zeehonden in het land. In een statement zei hij dat het argument van de Canadezen dat de zeehondenindustrie veel mensen werk verschaft vergelijkbaar is met de redenering 'dat de constructie van de gaskamers Duitsers jobs opleverde'. Enkele maanden geleden voer hij dan weer uit tegen de Britse premier en jachtliefhebber Cameron, en vergeleek hij jagen met moord op kinderen. Alleen slavernij is voor zover we konden nagaan nog niet opgedoken in Morrissey's stament, al heeft medevegetariër Paul McCartney die vergelijking wel al eens gemaakt.

2 Na-apen

Deze week komt Rise of the Planet of the Apes in de zalen, de nieuwe film in de franchise over een intelligent apenras dat de mensheid overneemt (zie bespreking in de bioscooprubriek). Het werken met niet-menselijke personages is regisseur Rupert Wyatt blijkbaar goed bevallen, want ook in zijn volgende film zullen dieren een hoofdrol spelen. Welk bekend dierenboek zou Wyatt graag verfilmen? A Animal Farm (George Orwell) B Jonathan Livingston Seagull (Richard Bach) C Life of Pi (Yann Martel) Wyatt zou graag Animal Farm verfilmen, en hij heeft Andy Serkis - die een gorilla speelt in Rise of the Planet of the Apes - al aangezocht voor een van de hoofdrollen.

3 Pro Bono

Na 110 optredens zette U2 vorige week een punt achter de 360-tournee, ruim twee jaar na de aftrap in Barcelona. Gedurende die tijd hebben Bono en co ruim 7 miljoen fans naar stadions over de hele wereld gelokt, wat gezorgd heeft voor een totale opbrengst van bijna 740 miljoen dollar. Een record dat U2 overneemt van een andere grote naam uit de muziekgeschiedenis: wie? A Rolling Stones B Bon Jovi C U2 zelf The Rolling Stones hadden totnogtoe het record op hun naam, met hun Bigger Bang-tournee (2005-2007). U2 onttroonde The Stones wel al in het voorjaar, want in april had de band al meer binnengehaald dan de 558 miljoen dollar van Jagger en co.

4 Met de 'M' van 'masochisme'

Op 1 augustus vierde muziekzender MTV zijn dertigste verjaardag, en dat zorgde natuurlijk voor talloze overzichten van de meest legendarische momenten en de beste videoclips uit de afgelopen decennia. De Amerikaanse krant Village Voice had echter een ander verjaardagscadeau: de publicatie van het contract dat kandidaten aan The Real World - het oerrealityprogramma waarin enkele jonge Amerikanen samenhokken - moeten ondertekenen voor deelname. Welke van onderstaande bepalingen staat niet in dat dertig pagina's lange contract? A Producers mogen de kandidaten ongestraft vernederen. B Wie zwanger wordt tijdens de opnames, wordt ontslagen. C Kandidaten geven de makers de toestemming om al hun e-mailverkeer te doorzoeken. D Een bezoek aan een plaats waar geen camera's toegelaten zijn, is enkel mogelijk met de toestemming van de makers. Enkel de laatste bepaling is verzonnen, zij het niet helemaal. In het contract, dat u hier in zijn geheel kunt lezen, staat namelijk dat kandidaat sowieso nergens mogen gaan waar filmen niet mogelijk is.