Maud Vanhauwaert neemt fakkel over van Maarten Inghels als Antwerps stadsdichter

01/12/17 om 17:00 - Bijgewerkt op 02/12/17 om 09:24

Bron: Belga

De 33-jarige Maud Vanhauwaert volgt op 25 januari 2018 - op Gedichtendag - Maarten Inghels op als Antwerps stadsdichter. Vanhauwaert wordt de negende stadsdichter van Antwerpen en na Joke Van Leeuwen de tweede vrouw die de rol mag vervullen.

Maud Vanhauwaert neemt fakkel over van Maarten Inghels als Antwerps stadsdichter

Maud Vanhauwaert © FB

Een stadsdichter schrijft in volle artistieke vrijheid minstens zes stadsgedichten per jaar over wat hem of haar treft in Antwerpen, de stad zorgt ervoor dat die gedichten voor de Antwerpenaar lees- of zichtbaar worden - vaak in het straatbeeld.

Vanhauwaert werd door een adviescommissie aan het schepencollege voorgesteld vanwege haar twee poëziebundels 'Ik ben mogelijk' en 'Wij zijn evenwijdig', die 'elk getuigen van een grote poëtische zeggingskracht'. Ze is afkomstig uit Veurne, maar studeerde Drama aan het Conservatorium van Antwerpen en is daar nu ook docent.

Verbeeldingskracht

'Ze is een energieke, open persoonlijkheid die mensen weet te enthousiasmeren voor poëzie, en niet enkel de hare', klinkt het. 'De commissie gelooft dat haar frisse benadering van poëzie en haar originele verbeeldingskracht heel wat te bieden heeft aan de stad en haar bewoners.'

De commissie stelt ook dat er de laatste jaren een hele sterke generatie vrouwelijke dichters is opgestaan in Antwerpen. De stad bedankt verder Inghels voor 'zijn originele wijze om poëzie te laten leven in de stad'. Inghels schreef onder meer het stadsgedicht 'Volksbevraging', waarin hij in 35 verzen evenveel vragen aan de lezer stelde over zijn of haar gemoed, geloof en cultuur.

Andere voorgangers van Vanhauwaert zijn onder meer Tom Lanoye, Ramsey Nasr en Bernard Dewulf.

Onze partners