Le Nouvel Observateur wees op de overeenkomsten in de dierenthriller Zootropolis (originele titel "Zootopia") van de Amerikaanse filmstudio Disney en de strip "Poezekat en de Krompier" van Raymond Macherot. Beide verhalen spelen zich af in een grootstad of een land waar allerhande dieren zich als mensen gedragen.

In de strip van Macherot, die in 1964 in het weekblad Robbedoes/Spirou en een jaar later in albumvorm verscheen, heet de stad Zooland en bij Disney gaat het om Zootropolis. Het politieonderzoek, dat door een konijn en een vos wordt geleid in Zootropolis en door een kat en een muis in Zooland, lijkt een beetje op elkaar omdat het in beide gevallen over een geschonden pact gaat.

Beide onderzoeken concentreren zich ook op prominente figuren, meer bepaald een wolf, de gouverneur van Zooland, en een leeuw, die Zootropolis bestuurt. Deze elementen laten het vermoeden rijzen dat Disney mogelijk zijn inspiratie heeft gehaald uit de strip van Macherot.

Uitgeverij Dupuis, noch de familie van de in 2008 overleden auteur werden door Disney gecontacteerd. De erven van Raymond Macherot schakelden advocaat Christian Defauw in, verklaarde deze aan Belga. Ze willen nagaan of het om louter toeval gaat of dat Disney de mosterd heeft gehaald bij "Poezekat en de Krompier", wat juridische gevolgen kan hebben. (Belga)

Le Nouvel Observateur wees op de overeenkomsten in de dierenthriller Zootropolis (originele titel "Zootopia") van de Amerikaanse filmstudio Disney en de strip "Poezekat en de Krompier" van Raymond Macherot. Beide verhalen spelen zich af in een grootstad of een land waar allerhande dieren zich als mensen gedragen. In de strip van Macherot, die in 1964 in het weekblad Robbedoes/Spirou en een jaar later in albumvorm verscheen, heet de stad Zooland en bij Disney gaat het om Zootropolis. Het politieonderzoek, dat door een konijn en een vos wordt geleid in Zootropolis en door een kat en een muis in Zooland, lijkt een beetje op elkaar omdat het in beide gevallen over een geschonden pact gaat. Beide onderzoeken concentreren zich ook op prominente figuren, meer bepaald een wolf, de gouverneur van Zooland, en een leeuw, die Zootropolis bestuurt. Deze elementen laten het vermoeden rijzen dat Disney mogelijk zijn inspiratie heeft gehaald uit de strip van Macherot. Uitgeverij Dupuis, noch de familie van de in 2008 overleden auteur werden door Disney gecontacteerd. De erven van Raymond Macherot schakelden advocaat Christian Defauw in, verklaarde deze aan Belga. Ze willen nagaan of het om louter toeval gaat of dat Disney de mosterd heeft gehaald bij "Poezekat en de Krompier", wat juridische gevolgen kan hebben. (Belga)