De Belgische journalist en schrijver Yvon Toussaint is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden, zo meldt Le Soir, de krant waarvoor hij jarenlang schreef. De man overleed thuis in Elsene ten gevolge van kanker. De crematie vond vrijdag plaats.

"Toussaint was een briljant journalist, een grote reporter die de wereld had gezien, een flamboyante hoofdredacteur die met zijn groot lichaam een schild was voor zijn journalisten", zo schrijft Béatrice Delvaux, ex-hoofdredactrice en nu editorialiste bij de Franstalige krant.

Yvon Toussaint startte in 1956 bij Le Soir als filmcriticus, en keerde in de jaren zeventig terug naar de krant als correspondent in Parijs. Hij was een tiental jaar hoofdredacteur, tot 1989.

Toussaint schreef op latere leeftijd ook enkele boeken zoals "Les Barons Empain" (1996), "Le manuscrit de la Giudecca" (2001), "L'autre Corse" (2004) en "L'assassinat d'Yvon Toussaint" (2010). Yvon Toussaint is de vader van Jean-Philippe, een romanschrijver en filmmaker. (Belga/LP)

De Belgische journalist en schrijver Yvon Toussaint is woensdag op 80-jarige leeftijd overleden, zo meldt Le Soir, de krant waarvoor hij jarenlang schreef. De man overleed thuis in Elsene ten gevolge van kanker. De crematie vond vrijdag plaats. "Toussaint was een briljant journalist, een grote reporter die de wereld had gezien, een flamboyante hoofdredacteur die met zijn groot lichaam een schild was voor zijn journalisten", zo schrijft Béatrice Delvaux, ex-hoofdredactrice en nu editorialiste bij de Franstalige krant. Yvon Toussaint startte in 1956 bij Le Soir als filmcriticus, en keerde in de jaren zeventig terug naar de krant als correspondent in Parijs. Hij was een tiental jaar hoofdredacteur, tot 1989. Toussaint schreef op latere leeftijd ook enkele boeken zoals "Les Barons Empain" (1996), "Le manuscrit de la Giudecca" (2001), "L'autre Corse" (2004) en "L'assassinat d'Yvon Toussaint" (2010). Yvon Toussaint is de vader van Jean-Philippe, een romanschrijver en filmmaker. (Belga/LP)