De Britse guerrilla-artiest Banksy pakte uit met een laatste grote stunt tijdens zijn residentie in New York. Hij kocht een olieverfschilderij in een tweedehandsshop en voegde een nazifiguur toe aan het werk. Vervolgens gaf hij het werk terug aan de shop en liet hij geïnteresseerden bieden op het schilderij. De opbrengst doneerde hij aan de shop die tevens een liefdadigheidsinstelling voor HIV-patiënten en daklozen is.

Zo'n twee maanden terug kocht iemand uit Banksy's kringen een schilderij in een tweedehandswinkel van Housing Works in New York. Het schilderij kostte toen 50 dollar en toonde een natuurtafereeltje met een meer. Banksy 'vandaliseerde' het werk door er een bank met een Nazisoldaat aan toe te voegen. Hij doopte het werk 'De banaliteit van de banaliteit van het kwaad' (een hommage aan Hannah Arendt) en onder de originele signatuur van het werk, K. Sager, schreef hij zijn eigen naam.

Wanneer het werk klaar was, liet Banksy het schilderij anoniem terug afleveren bij de winkel. De winkeleigenaars kregen een mail waarin werd uitgelegd dat het werk door Banksy zelf werd bewerkt en vervolgens zette de kunstenaar een veiling op. In totaal bracht het werk meer dan 600.000 dollar op, een som die integraal naar Housing Works gaat die het zullen gebruiken voor hun liefdadigheidsinstelling voor daklozen en HIV-patiënten.

Met onder andere deze stunt sluit Banksy zijn maandlange pop-up expositie 'Better Out Than In' in de straten van New York af. Heel wat fans volgden zijn ondernemingen op de voet, maar er gingen ook heel wat kritische stemmen op. Zo was burgemeester Michael Bloomberg niet meteen opgezet met zijn onwelkome gast. Daar kan het opiniestuk over het ontwerp van het nieuwe World Trade Center dat Banksy de wereld instuurde wel eens mee te maken hebben. Het enfant terrible was immers niet te spreken over het design en noemde het bouwwerk een 'shyscraper'. Bij Bloomberg op de thee gevraagd worden, zit er dus niet meer in. (LP)

De Britse guerrilla-artiest Banksy pakte uit met een laatste grote stunt tijdens zijn residentie in New York. Hij kocht een olieverfschilderij in een tweedehandsshop en voegde een nazifiguur toe aan het werk. Vervolgens gaf hij het werk terug aan de shop en liet hij geïnteresseerden bieden op het schilderij. De opbrengst doneerde hij aan de shop die tevens een liefdadigheidsinstelling voor HIV-patiënten en daklozen is. Zo'n twee maanden terug kocht iemand uit Banksy's kringen een schilderij in een tweedehandswinkel van Housing Works in New York. Het schilderij kostte toen 50 dollar en toonde een natuurtafereeltje met een meer. Banksy 'vandaliseerde' het werk door er een bank met een Nazisoldaat aan toe te voegen. Hij doopte het werk 'De banaliteit van de banaliteit van het kwaad' (een hommage aan Hannah Arendt) en onder de originele signatuur van het werk, K. Sager, schreef hij zijn eigen naam. Wanneer het werk klaar was, liet Banksy het schilderij anoniem terug afleveren bij de winkel. De winkeleigenaars kregen een mail waarin werd uitgelegd dat het werk door Banksy zelf werd bewerkt en vervolgens zette de kunstenaar een veiling op. In totaal bracht het werk meer dan 600.000 dollar op, een som die integraal naar Housing Works gaat die het zullen gebruiken voor hun liefdadigheidsinstelling voor daklozen en HIV-patiënten. Met onder andere deze stunt sluit Banksy zijn maandlange pop-up expositie 'Better Out Than In' in de straten van New York af. Heel wat fans volgden zijn ondernemingen op de voet, maar er gingen ook heel wat kritische stemmen op. Zo was burgemeester Michael Bloomberg niet meteen opgezet met zijn onwelkome gast. Daar kan het opiniestuk over het ontwerp van het nieuwe World Trade Center dat Banksy de wereld instuurde wel eens mee te maken hebben. Het enfant terrible was immers niet te spreken over het design en noemde het bouwwerk een 'shyscraper'. Bij Bloomberg op de thee gevraagd worden, zit er dus niet meer in. (LP)