Na massaal protest is de afbraak van een deel van de wereldberoemde "East Side Gallery", een bewaard gebleven stuk van de Berlijnse Muur in de Duitse hoofdstad, stopgezet. Hoe het verder moet, wordt op 18 maart besproken, aldus een woordvoerder van investeerder Maik Uwe Hinkel.

Maandag verzamelden zich opnieuw betogers aan het deel van de Muur, dat met afbraak bedreigd is. Het gaat om een stuk van de 1,3 kilometer lange East Side Gallery, die door kunstenaars beschilderd is en daarmee een van de langste openluchtgalerijen ter wereld vormt. Zo is er onder meer een afbeelding van de beroemde kus tussen Sovjet-president Michail Gorbatsjov en DDR-leider Erich Honecker, een replica van de binnenhoes van uitgerekend "The Wall" van Pink Floyd en een door de muur stekend Trabantje te zien.

Een deel van de nochtans beschermde East Side Gallery moet, volgens plannen die door de stad werden bekendgemaakt, wijken voor de aanleg van een park en een brug. Tegenstanders houden evenwel vol dat de muur moet verdwijnen ten behoeve van de bouw van een luxueus appartementsgebouw.

Normaal zouden maandag de afbraakwerkzaamheden verdergezet worden. De investeerder liet optekenen bereid te zijn tot dialoog en eventueel nieuwe plannen te maken. Daarvoor moet de partner, een Israëlische investeerder, wel willen meewerken. Vrijdag werd al een stuk van het bouwwerk uitgebroken, maar na protesten zijn de verdere werkzaamheden opgeschort. (Belga/DB)

Na massaal protest is de afbraak van een deel van de wereldberoemde "East Side Gallery", een bewaard gebleven stuk van de Berlijnse Muur in de Duitse hoofdstad, stopgezet. Hoe het verder moet, wordt op 18 maart besproken, aldus een woordvoerder van investeerder Maik Uwe Hinkel. Maandag verzamelden zich opnieuw betogers aan het deel van de Muur, dat met afbraak bedreigd is. Het gaat om een stuk van de 1,3 kilometer lange East Side Gallery, die door kunstenaars beschilderd is en daarmee een van de langste openluchtgalerijen ter wereld vormt. Zo is er onder meer een afbeelding van de beroemde kus tussen Sovjet-president Michail Gorbatsjov en DDR-leider Erich Honecker, een replica van de binnenhoes van uitgerekend "The Wall" van Pink Floyd en een door de muur stekend Trabantje te zien. Een deel van de nochtans beschermde East Side Gallery moet, volgens plannen die door de stad werden bekendgemaakt, wijken voor de aanleg van een park en een brug. Tegenstanders houden evenwel vol dat de muur moet verdwijnen ten behoeve van de bouw van een luxueus appartementsgebouw. Normaal zouden maandag de afbraakwerkzaamheden verdergezet worden. De investeerder liet optekenen bereid te zijn tot dialoog en eventueel nieuwe plannen te maken. Daarvoor moet de partner, een Israëlische investeerder, wel willen meewerken. Vrijdag werd al een stuk van het bouwwerk uitgebroken, maar na protesten zijn de verdere werkzaamheden opgeschort. (Belga/DB)