TV-tip: De slimste gemeente @ VIER, 11/3 om 22.05u

VIER grijpt met ‘De slimste gemeente’ terug naar het DNA van Woestijnvis: een spel vol weetjes en grapjes. Gesprek met presentator Michiel Devlieger.

De slimste gemeente Maandag 11/3, 22.05 – VIER

VIER grijpt met De slimste gemeente terug naar het DNA van Woestijnvis: een spel vol weetjes, grapjes en hier en daar een bekende kop, in casu die van burgervaders en -moeders.

‘Elke aflevering slaan drie trio’s zich in naam van hun gemeente door een reeks quizronden’, legt presentator Michiel Devlieger het opzet uit. ‘Het gaat telkens om een sterk quizduo voorgezeten door hun burgemeester. Vaak is dat iemand die veel kwaliteiten in zich verenigt, behalve dan straf quizzen. De uiteindelijke winnaar van de reeks woont één jaar lang in de slimste gemeente..’

Een preselectie met 253 teams, waarvan 81 duo’s overblijven voor het programma. Wist je vooraf waar je aan begon met De slimste gemeente? Michiel Devlieger: Er komt wel wat bij kijken, ja. Het logistieke gedeelte had ik bij het begin onderschat maar ik mag niet klagen: we kunnen rekenen op een geweldige ploeg die zich het vuur uit de sloffen loopt om alles op zijn plaats te doen vallen.

Heb jij handenwringend de verkiezingsuitslagen en coalitievormingen gevolgd? Het verdwijnen van een telegenieke burgemeester als Antoine Denert is toch een verlies voor het programma? Devlieger: Ik heb me er geen zorgen om gemaakt. Na de verkiezingen hebben we alle burgemeesters, de ‘oude’ en de nieuwe, opgebeld. Nergens stelde zich een probleem. In bijvoorbeeld Kortrijk verloren we Stefaan De Clerck maar kregen we Vincent Van Quickenborne. En in Leopoldsburg werd Wouter Beke dan weer burgemeester.

Ook weer van de partij is Sven De Leijer, jouw tv-verslaafde applausmeester bij De laatste show. Omdat de wisselwerking tussen jullie zichtbaar goed zit? Devlieger: We hebben het samen plezant gehad maar bij De slimste gemeente zal Sven zich niet in de studio bevinden. Voor elke aflevering maakt hij een persoonlijk verslag van een van de deelnemende gemeenten. Alle 81 dus, alweer een logistiek niet te onderschatten taak. Iemand die zoals Sven goed is met mensen komt trouwens ook in dergelijke filmpjes geweldig tot zijn recht.

Hoe heb jij, op een veilige afstand van de frontlinies, de lancering van VIER aanschouwd? Devlieger: Het minste wat je kunt zeggen, is dat we boeiende tijden beleven. Aanvankelijk merkte ik dat de kritiek voor onrust zorgde, dat er in de wandelgangen bij Woestijnvis even twijfel rees. Maar al vrij snel stak een gezonde reflex de kop op: wij maken tv, laten we ons op de programma’s focussen. Het heeft ook geen zin om grote theorieën over tv te verkopen. Laat de kracht van de programma’s voor zich spreken. En wat dat betreft waren we niet vatbaar voor kritiek: we hebben geen slechte programma’s gemaakt. Terwijl de teneur toch was dat de kwaliteit er bij VIER op achteruit zou gaan.

Jullie moeten het nu, in een commerciële omgeving, niet met minder middelen doen? Devlieger: Ten tijde van onze samenwerking met de VRT was er ook een spanningsveld tussen wat je als productiehuis aan mensen en middelen wilt en wat er budgettair mogelijk is. De toestand is veranderd maar niet verergerd. Laat ik het zo zeggen: de toekomst oogt bewolkt maar aan de einder zie ik ook licht gloren. (HVG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content