De 10 beste afleveringen van ‘Belga sport’

Na 50 afleveringen houdt de documentairereeks ‘Belga sport’ ermee op. Deze week mogen de Canvas-kijkers hun all-time favourite kiezen. Als eerbetoon: ons lijstje van de beste tien afleveringen.

Belga SportWoensdag 13/3, 20.40u, Canvas

Na 50 afleveringen houdt Belga sport ermee op. Deze week mogen de Canvas-kijkers hun all-time favourite kiezen, en daarna valt definitief het doek over de documentairereeks die ons de meest memorabele momenten uit de Belgische sportgeschiedenis liet herbeleven.

De kans is natuurlijk groot dat Belga sport in de toekomst nog wel eens herhaald wordt, dus stelden wij ter inspiratie van de Canvasbazen – en als eerbetoon – ons lijstje op van de beste tien afleveringen, diegene die van ons altijd uit de kast mogen worden gehaald.

10. Werder Bremen-RSC Anderlecht. Droom aan diggelen Seizoen 7, aflevering 1, 9/1/2013
Een van de recentste afleveringen, over de onwaarschijnlijke ommekeer tijdens de match tussen Anderlecht en Werder Bremen in 1993, toen paars-wit een 0-3-voorsprong nog uit handen gaf.
Memorabel omdat doelman Filip De Wilde bij sommige van zijn toenmalige ploegmaats – Philippe Albert met name – twintig jaar na dato nog altijd de gebeten hond bleek.

9. Greg Lemond. Een wonder in Parijs Seizoen 1, aflevering 4-5, 9/4/2007 De dunne grens tussen triomf en ellende, het was een rode draad in al die jaren Belga sport, en nergens meer dan in deze dubbele aflevering over de Tour van 1989, waarin Greg LeMond op het nippertje Laurent Fignon versloeg.
Memorabel omdat wijlen Fignon zich een bijzonder aimabel man toonde, tegen zijn imago van afstandelijke professor in.

8. Jos Verbeeck. De rebel van de renbaan Seizoen 2, aflevering 11, 24/3/2008 Voetbal en wielrennen zorgden samen voor het gros van de Belga sport-onderwerpen – 32 van de 50 om precies te zijn – maar ook kleinere sporten konden aan bod komen. Zoals in dit portret van Jos Verbeeck, de Eddy Merckx van de drafsport.
Memorabel omdat de beelden van de Prix d’Amérique uit 1998, waar Verbeeck uit laatste positie terugkwam, bewezen hoe spannend draven kan zijn.

7. Criquielion-Bauer. De vloek van Ronse Seizoen 4, aflevering 2, 19/4/2010 Een beklijvende docu over hoe de laatste meters op het wk wielrennen 1988, in Ronse, waar Steve Bauer Claudy Criquielion in de nadars reed, tot een jarenlange vete tussen de twee coureurs leidde.
Memorabel omdat toenmalige commentator Mark Uytterhoeven vertelde hoe hij na afloop naar UCI-baas Hein Verbruggen stapte met de vraag wat er nu zou gebeuren, ‘in de overtuiging dat Criquelion alsnog tot wereldkampioen zou worden uitgeroepen’. Een gevoel dat velen wellicht met hem deelden.

6. Gilles Villeneuve. Zolder – één ronde te ver Seizoen 3, aflevering 3, 16/3/2009 De flamboyante F1-piloot Gilles Villeneuve neemt in 1982 te veel risico’s op het circuit van Zolder, en verongelukt. Tijdens de kwalificatieritten dan nog.
Memorabel omdat Jacques Villeneuve, net 11 toen het ongeluk gebeurde, kwam vertellen over hoe hij in 1997 de droom van zijn vader, wereldkampioen worden, kon waarmaken.

5. Lucien Van Impe. De val Seizoen 1, aflevering 9, 7/5/2007 Lucien Van Impe was in de Tour van 1977 topfavoriet, en leek tijdens een rit naar Alpe d’Huez ook op weg naar de eindzege. Tot hij door een volgwagen omver werd gereden.
Memorabel omdat Van Impe 30 jaar later op de flanken van Alpe d’Huez nog elk detail van de val kon navertellen, en ervan overtuigd bleef dat hij het slachtoffer was van een complot.

4. David Platt. De trap uit het niets Seizoen 2, aflevering 1, 7/1/2008 Zelden hebben de Rode Duivels beter gevoetbald dan op het wk 1990 in Italië. Het maakt de abrupte uitschakeling in de kwartfinales tegen Engeland, toen David Platt in de laatste minuut van de verlengingen scoorde, des te pijnlijker.
Memorabel omdat Platt zelf ook aan het woord kwam, en vertelde dat hij nooit had beseft wat voor trauma hij de Belgische bevolking had bezorgd met zijn schot. Bastard!

3. Frank Vandenbroucke. Gevallen voor Sarah Seizoen 2, aflevering 2, 21/1/2008 Terugblik op een topperiode uit de carrière van VDB: de Vuelta van 1999, waar hij gedreven door liefde voor Sarah Pinacci (ja, oké: en wellicht ook door andere dingen) de concurrentie naar huis reed.
Memorabel omdat de documentaire VDB toonde zoals hij was – charismatisch en barstend van het talent, maar ook een vat vol onzekerheid en twijfel.


2. De familie Verbauwen. Verslaafd aan water Seizoen 1, aflevering 6, 16/4/2007 Portret van Herman Verbauwen en zijn twee dochters Carine en Pascale, pioniers van het professionele zwemmen in België.
Memorabel omdat dat woord ‘verslaafd’ in de titel er niet voor niets stond. De documentaire was een ode aan de missioneringsdrang van de Verbauwens, maar liet ook zien hoe de obsessie met zwemmen de familieleden een hoop pijn had bezorgd.

1. Jean-Pierre Monseré. Voor altijd wereldkampioen Seizoen 3, aflevering 6, 6/4/2009 Hoe hoog je Belga sport inschat, heeft wellicht veel te maken met hoe oud je zelf was toen het verhaal uit de bewuste aflevering plaatsvond. Behalve dan bij deze nummer één, een reportage over de dood van wielrenner Jean-Pierre Monséré in 1971, die oud noch jong onberoerd zal hebben gelaten. Zeker toen ook het verhaal verteld werd van zoontje Giovanni Monséré, dat vijf jaar na zijn vader ook verongelukte.
Memorabel omdat niemand het droog zal hebben gehouden toen Freddy Maertens kwam vertellen over het fietsje dat hij zijn petekind cadeau had gedaan – datzelfde fietsje waarmee het mannetje tegen een auto aan reed.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content